Nemecko potrestalo manželský pár za kritizovanie migračnej politiky

1,217
Kultúra smrti

Istý manželský pár žijúci v Nemecku bol predvolaný pred súd s hrozbou väzenia za diskusie o všeobecne známych problémoch spôsobovaných migráciou moslimov. Diskusie boli zverejnené na facebooku, no administrátori sociálnej siete potvrdili, že na príspevkoch nebolo nič zlé.

Peter M. a jeho manželka Melanie založili pred rokom facebookovú skupinu, ktorá slúžila ako priestor na diskusie o tom, ako utečenci zo Stredného východu, ktorí v posledných rokoch zaplavujú krajinu, zneužívajú Nemcov. Prvý príspevok novozaloženej skupiny bol takýto: „Vojnoví a ekonomickí utečenci nám zaplavujú krajinu. Prinášajú so sebou teror, strach a zármutok. Znásilňujú naše ženy a ohrozujú naše deti. Zastavme to!“

Behom dvoch mesiacov nadobudla skupina na facebooku 900 členov. Istí anonymní užívatelia sa však sťažovali personálu sociálnej siete na obsah príspevkov. Administrátori facebooku však aj po prešetrení oznámili, že príspevky boli v poriadku.

Urazení používatelia to následne nahlásili polícii, ktorá vystopovala počítač, cez ktorý bola založená inkriminovaná facebooková skupina v dome Petra a Melanie M. Podľa nemeckých médií im polícia vtrhla do domu a zabavila rodinný počítač.

Sudca Lukas Neubeck v okrese Dachau obvinil manželský pár z poburovania. Obhajca, ktorý manželov zastupoval ešte pred vypočutím verdiktu z ničoho nič rezignoval a nechal Petra a Melanie, aby sa pred súdom obhajovali sami.

Sudca Neubeck vyhlásil, že profilová fotka facebookovej skupiny zodpovedajúca nemeckej vlajke len potvrdila, že ide o pravicovo orientovanú skupinu. Peter sa hájil tým, že všetky radikálne príspevky, ktoré sa v jeho skupine objavili, vymazával.

Na súde Peter vyhlásil: „Chcel som len vytvoriť diskusné fórum, kde by mohli ľudia otvorene hovoriť, čo si myslia o utečencoch. Človek sa ani nemôže kriticky vyjadriť o utečencoch bez toho, aby ho označili za nacistu.“

Sudca však trval na tom, že skupina je pravicová: „Popis skupiny je sériou zovšeobecnení s jasným pravicovým pozadím.”

Neubeck odsúdil Petra na 9 mesiacov podmienečne a jeho manželke Melanie dal pokutu 1200,- EUR. Následne sa im sudca vyhrážal väzením, pokiaľ budú vo svojich príspevkoch pokračovať. „Dúfam, že si uvedomujete vážnosť situácie. Ak vás na lavici obžalovaných ešte raz uvidím, pôjdete do basy,“ uviedol sudca.

Nemecká federálna polícia v súčasnosti striktne presadzuje tzv. verbálnu radikalizáciu. Tento týždeň vtrhli do niekoľkých domácností v rámci krajiny s cieľom nájsť ľudí, ktorí na sociálnych sieťach zverejňujú príspevky proti masovej migrácii. Medzitým sa objavujú správy, ktoré uvádzajú, že len na Silvestra bolo sexuálne napadnutých okolo 1200 žien viac než 2000 migrantmi a utečencami vo viacerých nemeckých mestách.