Nemecko hlási 1475 detských sobášov

756
Kultúra smrti

Nemecké ministerstvo vnútra prvýkrát zverejnilo presné údaje o detských sobášoch v krajine. Väčšina z nich sú samozrejme utečenci, niekoľko stovák je mladších ako 14 rokov a mnohí muži popritom už žijú v domácnosti s jednou dospelou osobou.

Ku dňu 31. júla 2016 je v nemeckom centrálnom registri uvedených až 1475 zosobášených maloletých cudzincov (detí), z toho 361 je mladších ako 14 rokov. Vo veku 16-18 rokov bolo 994 osôb. Dievčat je 1152 a je možné, že mohli byť zosobášené s dospelým už v domovskej krajine.

Z hľadiska národnosti je 664 Sýrčanov, 157 Afgáncov, 100 Iračanov, 65 Bulharov, 41 Poliakov, 33 Rumunov a 32 Grékov. Iba 26 zo zapísaných osôb majú právo na trvalý pobyt, 516 povolenie na prechodný pobyt.

To sú údaje z nemeckého ministerstva vnútra, vyžiadané Stranou zelených a zverejnené médiami skupiny Funke Mediengruppe.

V Nemecku sa povoľuje manželstvo detí a mladistvých až od 16 rokov, ak je partner plnoletý a súhlasí s akýmsi “dozorom” nad neplnoletou osobou, kým nedosiahne dospelosť. Sobáše od 14 rokov stoja na voľnú úvahu príslušného súdu. Doteraz nebolo známe, aby mal niektorý z partnerov menej ako 14 rokov, takže podľa všetkého tie vyše tri stovky už do Nemecka prišli ako zosobášení.

Šéf parlamentnej frakcie SPD Thomas Oppermann pre Welt am Sonntag vraví: “Kvôli detským sobášom sú dievčatá skoro tehotné a musia ukončiť školu.Hlavne mladí utečenci si musia uvedomiť, aké zákony v Nemecku máme.” Ochrana detí musí byť absolútnou prioritou. “Nútené sobáše sú v Nemecku postihnuteľné, a malo by to tak byť. Nikto, najmä nie dieťa, by nemal byť nútený k manželstvu,” dodal.

V poslednej dobe CDU/CSU navrhovalo v Bundestagu anulovať detské manželstvá v Nemecku.