Nemecko: duchovenstvo v pohode s moslimským prezidentom, čuduje sa útokom obyvateľov

921
Neutral

Hamburg, 4.12.2016 (kath.net/ idea) 019 925 – V Nemecku sa množia nadávky a útoky na duchovných. Informovala o tom nemecká televízia ARD v relácii „Panorama“ z Hamburgu 1. decembra. Ako príklady uviedla katolíckeho arcibiskupa Ludwiga Schicka z Bambergu, emeritnú evanjelickú biskupku Margot Käßmannovú z Berlína, ako aj istého farára.

Arcibiskup Schick dostal napríklad stovky mailov s hrozbami. V sociálnych médiách sa dokonca schvaľovalo splynovanie alebo spálenie na hranici! Arcibiskup Schick dostal tieto reakcie, lebo v októbri v diskusii na otázku, či by si vedel predstaviť moslimského prezidenta odpovedal, že Cirkev by mala takéto demokratické rozhodnutie akceptovať.

Alternatíva pre Nemecko (AfD) na to uverejnila obrazovú montáž s výpoveďou: „Cirkev: Moslimský prezident mysliteľný“. Na Facebooku hanili arcibiskupa užívatelia ako „špinavého zradcu kresťanov“. Nie je vraj hodný, aby hovoril za kresťanov a „hanbou pre kresťanov a Západ“. Arcibiskup sa hájil, že AfD vytrhla jeho slová z kontextu – že si vraj želá moslimského prezidenta. Medzitým podal protest a na Facebooku to vymazali.

Biskupka: Kto vyzýva k dialógu náboženstiev je ohrozovaný
Podobné skúsenosti má aj vyslankyňa Evanjelickej cirkvi Nemecka pre 500-ročné výročie reformácie v r. 2017, Margot Käßmannová z Berlína. Nespomína si, že by farári boli v minulých 30 rokoch tak veľmi ohrozovaní ako v ostatnom roku a pol. Dostáva hrozby ako „Teba by mali nad územím IS zhodiť z helikoptéry, potom už uvidíš, čo si tvoji islamskí priatelia o tebe myslia!“ Akonáhle vyzve k dialógu s náboženstvami, dostáva biskupka takéto maily. Hovorí, že občas treba už dosť odvahy verejne zastávať miesto z Biblie Lv 19,33 - „Ak sa bude u teba v tvojej krajine zdržovať cudzinec, neutláčaj  ho!“

Kázňou vydávať znamenie lásky
V relácii ARD informoval aj evanjelický farár, ktorý sa angažuje v pomoci utečencom Charles Cervigne z Aldenhovenu pri Aachene o útoku na seba vo februári. Pri dverách fary ho udreli silne palicou do tváre a zaútočili na neho sprejom s čiernym korením. Po noci v nemocnici sa sám prepustil domov. Na druhý deň bolo totiž sv. Valentína a kázňou chcel vydať znamenie o láske, ako povedal Cervigne. Útočníci tak svoj cieľ zastrašiť jeho a ostatných pomocníkov utečencom nedosiahli.