Nemecký rapper vo svojich klipoch ospevoval Islamský štát. Teraz je mŕtvy

825
Kultúra smrti

Nemecký hudobník Denis Cuspert alias Deso Dogg alias Abu Talha al-Almani vo svojich repových pesničkách chválil svätú vojnu a považoval ju za skvelú zábavu. Bojovník teroristickej milície Islamský štát bol však nedávno zabitý v sýrskej vojne.

V Berlíne si “Deso Dogg” urobil meno na repovej scéne. Ako bojovník teroristickej milície Islamský štát sa Nemec Deso Dogg stal známy len začiatkom februára, kedy ho Američania uviedli na ich zoznam teroristov. 39-ročný Nemec bol zabitý pri nálete 16. októbra pri pevnosti Islamského štátu Al-Rakka v Sýrii, ako potvrdil hovorca Pentagonu pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Islamistický terorista sa narodil v októbri 1975 ako syn nemeckej matky a ghanského prisťahovalca v západnom Berlíne. Vyrastal v rôznych štvrtiach nemeckého hlavného mesta. Podľa dokumentácie Berlínskej ústavnej ochrany spadol Cuspert v rannom veku svojho života do sociálneho prostredia, ktoré je definované ako analogické k americkej kultúre gangov a násilia, trestného získavania finančných prostriedkov a nebezpečného životného štýlu.

V roku 2002 začal Cusperts kariéru ako rapper pod názvom “Deso Dogg”. Vo svojich textoch spomínal na osobné skúsenosti s diskrimináciou. Skutočne známy v nemeckej hip-hopovej scéne sa stal o niekoľko rokov neskôr, no nebol to veľký prielom. So svojou hip-hopovou kariérou skončil, keď konvertoval na islam a prijal meno Abú Talha al-Alman.

Od roku 2007 sa Cuspert prezentoval ako oddaný moslim. Najneskôr na začiatku roka 2010 nadviazal kontakt s berlínskou mešitou Al-Nur. Mešita v obchodnej štvrti v Berlíne sa v Nemecku pravidelne dostáva na titulky s výrokmi jej kazateľov o nenávisti a je sledovaná nemeckými rozviedkami. V tej dobe Al-Nur vytvorila video, ktoré ukazuje Cusperta, ako sa rozpráva so saláfistickým kazateľom Pierrom Vogelom.

V polovici roka 2012 Cuspert vycestoval najprv do Egypta a o pol roka neskôr sa presunul do Sýrie. Tam sa pripojil k teroristickej milícii Islamský štát a bojoval proti sýrskej armáde. V septembri 2013 bol – zrejme pri nálete sýrskej armády – ťažko ranený v oblasti hlavy.

V rovnakom mesiaci prokuratúra v Kolíne obvinila Cusperta v jeho neprítomnosti z poškodenia cudzej veci. Cuspert mal reportérovi schmatnúť videokameru v mešite a následne ju hodiť na zem. Prípad bol však uzavretý, pretože Cuspert bol v tom čase považovaný za mŕtveho.

Cuspert nazývaný ako Abú Talha al-Alman v mnohých videách Islamského štátu nabáda k násiliu a vyzýva na islamistické útoky. Jeho úlohou bol nábor nemecky hovoriacich bojovníkov pre Islamský štát. Podľa analýzy Berlínskej ústavnej ochrany si Cuspert užil “prominentnú pozíciu ako nemecky hovoriaci propagandista islamského štátu”.