Nemeckí biskupi povolili neexistujúce antikoncepčné tabletky

2,303
Kultúra smrti

Katolícki lekári a nemocnice môžu žene - obeti sexuálneho násilia - podať a predpísať tzv. „tabletku po“ (MAP), ak nemá potrat vyvolávajúci účinok. Takéto vyhlásenie zverejnila Konferencia biskupov Nemecka.

Je tu však jeden problém – „tabletka po“ je známym abortívom. V niektorých prípadoch síce znemožňuje počatie, inokedy však zabraňuje implantácii už počatého človeka, následkom čoho dochádza k potratu embrya. Účinok tabletky nie je možné v konkrétnom prípade predvídať, preto sa ani potrat po užití MAP nedá vylúčiť.

Ako teda mohli biskupi Nemecka prijať takéto rozhodnutie? V skratke môžeme povedať, že podľahla silnému tlaku médií.

Nedávno v Kolíne nad Rýnom doktorka na pohotovosti Irmgard Maiworm predpísala žene, obeti sexuálneho násilia, „tabletku po“. Lekárka neskôr tvrdila, že kontaktovala neďalekú nemocnicu Sv. Vincenta, aby vykonali následné vyšetrenia, tam ju však odmietli. Aj nemocnica, aj kolínska arcidiecéza popreli, že by potenciálne obete znásilnení posielali preč.

Prepáčte mi, ale celé to vo mne vyvoláva dojem vopred pripraveného scenára.

Či už to niekto vopred zinscenoval alebo nie, mnoho nemeckých médií využilo príležitosť zaútočiť na katolícke nemocnice a tým aj na samotnú cirkev za „odmietnutie liečby obete sexuálneho násilia“. Konferencia biskupov Nemecka sa kritiku pokúsila upokojiť oznámením, že schválila použitie určitých druhov núdzovej antikoncepcie po znásilneniach.

Spätne to odôvodnili odkazom na návrh kardinála Karla Lehmana (Mainz), prezidenta doktrinálnej komisie nemeckej biskupskej konferencie. Kardinál Lehmann vo svetle nových receptúr vyzval na prehodnotenie užívania „tabletky po“, ktorá môže zabrániť počatiu, nie však implantácii plodu. Text však tieto „nové receptúry“ nespresňuje.

Pokiaľ je nám v PRI (Population Research Institute – Inštitút pre výskum populácie) známe, neexistuje žiadna MAP tabletka, s akýmkoľvek chemickým vzorcom, ktorá nezabraňuje implantácii aspoň v určitom časovom úseku. „Nové receptúry“, na ktoré sa odvolávajú nemeckí biskupi a údajne nespôsobujú potraty, v skutočnosti neexistujú.

Ak by existovali, farmaceutický gigant Bayer Schering Pharma, hlavný výrobca núdzovej antikoncepcie, by to určite vykričal do celého sveta. Spoločnosť by istotne presvedčila FDA (Food and Drug Administration – Úrad pre potraviny a lieky), aby MAP nemusela byť označovaná ako liek zabraňujúci implantácii oplodneného vajíčka v maternici. Zatvorili by svoje čierne továrne v Latinskej Amerike, ktoré mali zabrániť tomu, aby polemika ohľadom potratov negatívne ovplyvnila ich ďalšie podnikanie. Bayer Schering však nič z toho nerobí.

Namiesto toho spoločnosť na margo svojej najnovšej „tabletky po“, Levonelle, uvádza toto:

Ako presne Levonelle One Step účinkuje nie je známe.

Pri odporúčanom dávkovaní sa predpokladá, že hormón levonorgestrel zabraňuje ovulácii a oplodneniu, ak k pohlavnému styku došlo v predovulačnej fáze, teda keď je pravdepodobnosť oplodnenia najvyššia. Rovnako môže spôsobiť zmeny v maternici, následkom ktorých sa znemožní implantácia. Tabletka Levonelle One Step nie je účinná, keď už proces implantácie oplodneného vajíčka v maternici začal. (Zvýraznenie šikmým písmom pridal autor článku.)

Nechcem tu vyberať slovíčka, ale ak „znemožníte“ ľudskému embryu implantovať sa, zabíjate ho. Jednoducho a stručne, odopierate mu výživu a hydratáciu.

Vždy sa nájdu takí, ktorí – bez ohľadu na to, aký kokteil chemikálií konkrétna značka MAP obsahuje – popierajú abortívny účinok. Ich zvyčajná taktika je založená na tvrdení, že MAP potraty neexistujú. Falošne tvrdia, že tehotenstvo začína implantáciou, nie počatím. Preto môžu povedať ženám, ktoré už počali, že „MAP nemôže spôsobiť potrat, pretože ešte nie ste tehotná“.

Konferencii biskupov Nemecka slúži ku cti fakt, že pri schvaľovaní MAP sa nespoliehali na tento „implantačný podvod“. Je však rovnako nevedecké bez dôkazov tvrdiť, že „neabortívna“ núdzová antikoncepcia existuje.

Keď sú v stávke ľudské životy, vždy musíme stáť na strane opatrnosti.

Pokiaľ ide o znásilnenie, postoj cirkvi je jasný: z najprísnejšieho hľadiska znásilnenie vôbec nie je sexuálnym aktom, ale násilným útokom a obeť má právo na sebaobranu. Povedané otvorene, násilník nemá žiadne právo, aby jeho spermie oplodnili vajíčka ženy, ktorú znásilnil. Preto je možné odstrániť spermie z tela ženy, ktorú napadol. Ak by existovala tabletka, ktorá by účinkovala len na zabránenie počatiu v prípade znásilnenia, bola by povolená.

Keď však už došlo k počatiu, situácia sa mení. Vznikol ďalší človek a ten si zaslúži ochranu. Nemeckí biskupi právom vylučujú „akékoľvek metódy, ktoré znamenajú smrť embrya“. Pre zopakovanie: každá známa „tabletka po“ má abortívne účinky.

Konferencia biskupov Nemecka si na seba elegantne ušila búdu. Na jednej strane chce v prípade znásilnenia povoliť použitie takého typu „tabletky po“, ktorý neexistuje. Na strane druhej odsudzuje užívanie všetkých druhov „tabletiek po“, ktoré existujú.

Niet divu, že tento zmätok vyvolal útoky tých, ktorí by radi videli morálnu autoritu cirkvi zničenú. Mnoho nemeckých médií vo svojich úvodníkoch napísalo, že „povolenie“ MAP nejde dosť ďaleko a že cirkev musí akceptovať potraty, aspoň v prípadoch znásilnení. Mimochodom, dodávajú tiež, že by mala vysväcovať ženy.

Veríme, že Konferencia biskupov Nemecka prehodnotí svoje vyhlásenie čo najskôr.

Steven Mosher