Nemeckí biskupi: Kľudne žite nemorálne, ale hlavne plaťte cirkevnú daň!

3,054
Kultúra smrti

Nemecká katolícka cirkev je druhým najväčším zamestnávateľom v krajine. Požaduje, aby si jej zamestnanci usporiadali súkromný život v súlade s morálnym učením cirkvi. Toto pravidlo, ktoré v súčasnosti oficiálne bráni aktívnym homosexuálom a rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom pôsobiť v jej innštitúciach, sa však môže čoskoro zrušiť. Nemeckí biskupi mali pôvodne v pondelok 24. novembra hlasovať o návrhu, ktorý by povolil ľuďom v homosexuálnych alebo cudzoložných vzťahoch pracovať pre Cirkev. Ale pre vlnu kritiky odložili hlasovanie na apríl budúceho roku.

Toto rozhodnutie prichádza vo svetle rozhodnutia Nemeckého ústavného súdu, ktorý potvrdil prepustenie lekára z katolíckej nemocnice v Düsseldorfe po tom, čo sa dal druhýkrát civilne zosobášiť.

Vatikánsky žurnalista Edward Pentin napísal pre magazín Breitbart, že „väčšina“ nemeckých biskupov bola pripravená hlasovať za tento návrh a iba malý počet „konzervatívnych“ biskupov bol proti. Za návrh bol aj predseda Konferencie biskupov Nemecka, kardinál Reinharda Marx, ktorý je takisto členom „kabinetu“ pápeža Františka zloženého z deviatich kardinálov. Pentin poukazuje, že táto zmena bola „zosnovaná v skrytosti“ nemeckými biskupmi a že mnohí „homosexuáli a rozvedení a znovu zosobášení katolíci už pre cirkev pracujú.“

Pentin cituje nemenovaný nemecký zdroj z prostredia katolíckej cirkvi, ktorý tvrdí, že biskupi si myslia, že „jednoducho stačí platiť [cirkevné] dane … Nepociťujú žiadnu potrebu skúmať súkromné životy ľudí.“ Zdroj uviedol, že niektorí verní katolíci sa obávajú, že zmena by viedla k tomu, že tí, ktorí sú verní cirkevnému učeniu budú prepúšťaní zo zamestnania, pretože sú „príliš katolícki“ a tak vytvárajú „negatívnu atmosféru.“

Zmeny sú údajne pretláčané jezuitským kňazom, pátrom Hansom Langendörferom, tajomníkom Konferencie biskupov Nemecka. On nedávno pochválil správu od skupiny 143 disidentských teológov z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, ktorá volala po svätení ženatých mužov a povolení laikom vyberať si biskupov a duchovných, podľa protestantskej praxe.

V cirkvi už v súčasnosti ale nemôžu pracovať katolíci, ktorí odmietli zaplatiť cirkevnú daň. Od 19. storočia boli nemeckí katolíci povinní formálne zaregistrovať svoje členstvo v katolíckej cirkvi a platiť časť zo svojich príjmov na podporu cirkevných inštitúcií. Nemeckí biskupi teraz pravdepodobne chcú uplatniť väčší tlak na katolíkov ako zvyčajne, aby sa formalne zaregistrovali pre daňové účely. Vláda totiž od septembra oznámila koniec daňovým výhodám pre príjmy z kapitáloveho majetku, vrátane penzijných fondov.

Toto pravidlo sa bude uplatňovať v prospech oficiálne uznaných náboženských skupín klasifikovaných ako Katolíci, Protestanti a Židia. Menované cirkvi údajne zalobovali, aby toto pravidlo bolo striktnejšie uplatňované. Banky tak budú nútené zverejňovať investičné príjmy pre účely započítania cirkevnej dane.

Podľa nových pravidiel dostanú banky inštrukcie, aby zrazili cirkevnú daň z príjmov z kapitálového majetku vyšších ako 801 Eur za rok. Thomas Begrich, vedúci financií pre Protestanské cirkvi Nemecka uviedol pre Wall Street Journal, „Bohatí musia zaplatiť svoj spravodlivý podiel.“

Odhady uvádzajú, že táto zmena vygeneruje 160 miliónov Eur naviac pre oficiálne uznané náboženské skupiny vrátane Katolíckej cirkvi.

Oficiálne registrovaných katolíkov je v Nemecku 34 % percent z celkových 81 miliónov, čiže asi 27, 5 milióna ľudí. Toto zaisťuje nemeckej katolíckej cirkvi ročné príjmy asi 9 miliárd Eur (v roku 2010 to bolo 9,2 miliardy). Obrovský príjem umožňuje nemeckej katolíckej cirkvi byť druhým najväčším zamestnávateľom v krajine, po vláde. Nemecko je zároveň krajina s najsilnejšiou európskou ekonomikou.

V roku 2012 televízia BBC informovala, že mnoho Nemcov sa rozhoduje odhlásiť od cirkevnej dane. Tá zvyšuje daňovú záťaž jedinca o asi 8-9 % naviac k vládnej dani z príjmov.Pre dvoma rokmi nemeckí katolícki biskupi vydali dekrét, ktorým v konečnom dôsledku exkomunikujú každého katolíka, ktorý by odmietal oficiálne sa registrovať, a teda aj platiť daň. Daňové informácie zverejňované vládou ukazujú, ako sa mnohí katolíci odhlasujú. V roku 2010 to bolo 181 tisíc ľudí.

S perspektívou straty miliónov Eur v daňových príjmoch, nemeckí biskupi povedali, že tí, čo odmietajú zaplatiť nesmú pristupovať k Svätému prijímaniu na omši alebo mať prístup k ďalším sviatostiam. Vrátane spovede a kresťanského pohrebu.

Medzitým praktizujúcich katolíkov v Nemecku ubúda a správa z roku 2012 ukazuje, že 52 % Nemcov z bývalého východneho Nemecka neverí v žiadne božstvo a iba 8 % verí v Boha „osobne sa dotýkajúceho každej ľudskej bytosti.“  Podľa nedávnych štatistík účasť na nedeľných svätých omšiach sa odhaduje iba na 10,8 % tých, ktorí sú oficiálne registrovaní ako katolíci. Oficiálne sa odhlásilo 179 tisíc ľudí v roku 2013, čo je nárast oproti 118 tisíc v roku 2012.

V krajine, ktorá má taký veľký podiel katolíkov na obyvateľstve, vidieť veľmi zanedbateľný dopad na demografické štatistiky. Prostredný (medián) vek ženy pri prvom pôrode je 29,2 roku, pričom viac ako 66 % Nemcov používa antikoncepciu. Celkový prirodzený prírastok je 0,18 % a celková pôrodnosť je 1,43 dieťaťa narodeného na ženu.