Nemecká armáda odhalila "Islamistov" vo svojich radoch

789
Matej Trančo
Kultúra smrti

Nemecká vojenská kontrarozviedka (MAD) odhalila minimálne 20 "Islamistov" slúžiacich v národnej armáde a ďalších 60 umiestnila pod dohľad za podozrenie z islamistických sklonov, oznamujú nemecké médiá 5. novembra.

Minimálne 29 nemeckých veteránov taktiež odišlo do Sýrie či Iraku, hovorí v Auguste denník Die Welt citujúc svoje vojenské zdroje, a niektorí z nich sa tu pridali k ISIS. Medzi rokom 2007 a aprílom 2016 krajina identifikovala 22 aktívnych Islamistov v radoch svojich ozbrojených zložiek a prepustila 17 z nich (5 dosiahlo koniec svojho funkčného vojenského obdobia.)

Podľa nemeckého vojenského práva overenia spoľahlivosti povolené iba po tom, čo bola daná osoba zamestnaná. Ale ISIS a iné organizácie aktívne nabádajú svojich nasledovníkov k tomu, aby sa pridali k štátnym ozbrojeným zložkám za účelom získania tréningu, hovorí denník Berliner Morgenpost. Náborové kancelárie po celom Nemecku zaznamenali "individuálne otázky od žiadateľov, ktorí sa nápadne zaujímajú o službu v Bundeswehr (Nemecká armáda), vyjadrili požiadavky o záväznú službu len na pár mesiacov a mali výslovný záujem o intenzívny výcvik práce so zbraňami a vybavením," hovorí dôstojník MAD. 

Vojaci v základnom výcviku získajú lekársky výcvik a sú cvičení v streľbe, ostreľovačstve, orientačnom behu a základnom boji.

Nemecká armáda sa v auguste rozhodla pre úpravu legislatívy aby táto povoľovala predbežné previerky počnúc júlom 2017. Hovorca Ministerstva obrany Nemecka toho času povedal, že vláda chcela "adekvátne reagovať na zmenenú bezpečnostnú situáciu a predísť tak využitiu Bundeswehr ako tréningového centra pre potenciálnych teroristov, extrémistov a prevádzačov." Teraz to vypadá tak, že tieto previerky môžu nadobudnúť platnosť už od Januára, ako sa vyjadrili niektoré zdroje.

V auguste bolo oznámené, že viac než 300 nemeckých vojakov bolo vyšetrovaných kvôli podozreniu z extrémizmu: 268 podozrivých za pravicový extrémizmus, 64 podozrivých Islamistov a 6 podozrivých za ľavicový extrémizmus.