Nemci v pasci logiky. Polícia zhabala extrémistický Korán, ale nemôže ho zničiť

1,314
Matej Trančo
Kultúra smrti

Pozícia nemeckej vlády je nekonzistentná. Ak je posvätný, prečo ho potom zakázali? Ak je "extrémistický", a neveria že je to pravý Korán, tak prečo potom tieto kópie jednoducho nespália?

"Nemecké úrady si lámali hlavu nad likvidáciou Koránu," od Elisabeth Schumacher, DW, 31. decembra, 2016:

Polícia skonfiškovala desiatky tisíc kópií zakázanej verzie Koránu, ktoré sa dostali pod paľbu kritiky kvôli propagovaniu náboženskej nenávisti. Teraz sa úrady musia rozhodnúť, ako s nimi naložia.

Počas roka 2016 podnikli nemecké orgány razie na stovkách miest v 10 spolkových štátoch, ako súčasť tvrdého zákroku proti salafistickej skupine "Pravé vyznanie", konfiškujúc desiatky tisíc fundamentalistických prekladov Koránu. Podľa vyhlásení médií si vláda láme hlavu nad tým, ako sa týchto textov zbaviť - a jedinou možnosťou môže byť ich zakopanie v púšti.

Nemecký hlásateľ WDR oznámil, že v samotnom sklade na predmestí Kolína v Pulheim leží zhruba 22 000 týchto kontroverzných Koránov zviazaných v plastových vreciach. Ozdobené slovami ako "Klamstvá!" preložené ako "Čítaj!" alebo "Čítaj to!" boli knihy odstránené z obehu za "šírenie posolstva nenávisti a protiústavných ideológií," ako sa vyjadril minister vnútra Thomas de Maiziere.

De Maiziere ďalej povedal, že viac než 100 mladých mužov (anglická štúdia hovorí o 320 - editor) vycestovalo z Nemecka do Iraku a Sýrie aby sa pridali k teroristom tzv. "Islamskému Štátu" (ISIS). Učinili tak potom, čo boli vystavený prísnemu a drastickému výkladu Islamu a islamského zákona v tejto knihe. Spoločne s knihou bolo za propagovanie nenávisti zakázané aj hnutie "Pravé Vyznanie", ktoré ju distribuovalo.

Ale tento zákaz nerieši dilemu ako sa správne zbaviť tisícov kníh, ktoré obsahujú sväté písmo Islamu. Podľa WDR je vláda Severného Porýnia-Westfálska v kontakte s moslimskými lídrami a expertmi na islamské štúdie ohľadom nájdenia metódy zbavenia sa týchto kópií, ktorá by nezahrňovala spálenie, roztrhanie alebo recykláciu papiera.

Tradičným spôsobom zbavenia sa starého alebo znesväteného Koránu je zabalenie do plátna a pochovanie, najlepšie niekde na posvätnom mieste a kde by nikto po ňom nechtiac nemohol pošliapať. Zatiaľ čo niektorí odborníci hovoria, že jeho hodenie do vody alebo spálenie sú prípustné ak je pochovanie nemožné, prvá možnosť predstavuje logistickú a enviromentálnu dilemu a druhá zase evokuje nechutné historické spojenia...

********

Pozn. šéfredaktora: kým Nemecko smeruje k civilným nepokojom, zatiaľ vidí krajiny nášho regiónu ako bezdôvodných antimoslimských fanatikov. Tu je vtipná reakcia západnej tlače na to, že stredná Európa sa bráni prerozdeľovaniu mladých mužov, ktorí mali tisíce eur na príchod do Nemecka. V slniečkárskom preklade - utečencov-migrantov. My (a zjavne aj všetky vlády na obrázku) to voláme predvídavosť k problémom, ktoré sú nevyhnutné.

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. Čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.