NEHORÁZNE: Užite tabletku na potrat a choďte do kina

3,112
Kultúra smrti

 
Potratový balíček obsahuje jednu tabletku RU-486 Mifepriston a 12 tabliet Misoprostolu. Spôsobia, že plod v maternici odumrie a vypudia ho z tela. Cez internet balíček predáva Slovenka Hana Beckley. Podľa medializovaných informácií v súčasnosti žije v Anglicku.
 
Pani Beckley sme včera oslovili. Do reči jej veľmi nebolo. Koľko Sloveniek si objednalo potratovú súpravu, odmietla prezradiť. „Predaj cez internet je nelegálny. Hoci v zahraničí je táto tabletka už celé roky na trhu, u nás nie je registrovaná,“ vysvetľuje gynekológ Jozef Španka z Bratislavy.
 
Potvrdila to aj hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová: „Predaj lieku cez dotyčný webový portál je nezákonný, pretože u nás nie je povolený predaj neregistrovaných liekov. Už to prešetrujeme.“
 
Porušia ženy zákony?
Na webe, ktorý ponúka potratový balíček, nájde žena aj takéto odporúčania: „Misoprostol by nemal byť používaný po 23 týždňoch tehotenstva.“ O pár riadkov nižšie sa zase píše, že je lepšie urobiť potrat do 15. týždňa, pretože potrat po 15. týždni môže mať vysoké riziko komplikácií.
 
Takéto rady sú však u nás nezákonné. „Naše zákony dovoľujú urobiť potrat len do 12. týždňa. Takto web nabáda ženy k trestnému činu. A žena, ktorá užije tabletku aj po 12. týždni, by mohla byť obžalovaná. My sa predsa nemôžeme riadiť podľa anglických či rakúskych zákonov, kde sú povolené potraty aj po 12. týždni,“ vraví doktor Španka.
 
Šokujúce sú ďalšie odporúčania. Autori radia ženám dať si tabletku v čakárni v nemocnici, reštaurácii, kine, kaviarni. Podľa portálu tak môže žena v prípade komplikácií, najmä masívneho krvácania, rýchlo zavolať sanitku.
 
„To sú vyslovene kriminálne rady, ktoré ohrozujú ženu na živote. Dať si túto tabletku niekde na WC v reštaurácii a potom sa posadiť na stoličku a čakať, čo bude, to je úplne scestné. Veď žena môže vykrvácať,“ zhrozene komentuje internetové rady doktor Španka.
 
Zaregistrujú tabletku u nás?
V Rakúsku a vo Francúzsku je už potratová tabletka RU- 486 zaregistrovaná. V susednom Česku výrobca údajne požiadal v súčasnosti o jej zaregistrovanie. Čo si myslia naši lekári, mala by byť zaregistrovaná aj u nás?
 
„Podľa súčasného stavu spoločnosti na Slovensku si myslím, že nie. Aj keby sa vydávala len v nemocnici, bojím sa, že na základe úplatku by došlo k zneužitiu tejto tabletky.
 
U nás je totiž veľmi vysoká korupcia a nejakými kanálmi by sa tabletka dostala von z nemocnice,“ vraví doktor Jozef Španka.
 
Zároveň dodáva, že v krajinách, kde je tabletka RU-486 zaregistrovaná, platia prísne podmienky na jej výdaj.
 
Počet potratov klesá
V roku 2011 bolo na Slovensku vykonaných 8 800 interrupcií. V porovnaní s rokom 1989, keď počet potratov dosahoval číslo 48 600, klesol počet potratov na Slovensku viac ako 4-násobne.