Nechutný obchod s náhradným materstvom v Thajsku

1,599
Kultúra smrti

Austrálsky pár bol obvinený z opustenia svojho syna s Downovým syndrómom krátko po jeho narodení, ktorého dali vynosiť žene v Thajsku. Pár pripustil, že by boli radšej, keby bolo dieťa bolo potratené.

Keby prerušenie bolo bezpečné pre ‚embryo‘, pravdepodobne by sme to ukončili,“ povedal David Farnell pre televíznu reláciu 60 Minutes počas rozsiahleho interview začiatkom augusta.

Myslím, že žiaden rodič nechce dieťa s postihnutím,“ dodal, pričom jeho žena Wendy sedela popri jeho boku. „Rodičia chcú, aby ich deti boli zdravé a šťastné a mohli robiť všetko, čo robia všetky iné deti.

Manželia rovnako odhalili, že požiadali agentúru v Bangkoku, ktorá sprostredkúva donosenie dieťaťa inou ženou, o vrátenie peňazí po tom, čo sa dozvedeli, že dieťa trpí Downovým syndrómom.

Povedal som: ‚Vráťte nám späť naše peniaze.‘ Toto je vaša chyba,povedal David s vysvetlením, že o Downovom syndróme nevedeli, až kým nebolo tehotenstvo v pokročilom štádiu. V tom momente by už potrat bol riskantný. „Boli sme veľmi zmätení a hovorili sme: ‚Toto je vaša chyba. Teraz za to musíte prebrať zodpovednosť.‘“

Napriek tomuto priznaniu manželia trvajú na tom, že nikdy nepovedali thajskej náhradnej matke, aby išla s chlapcom na potrat, ani ho neopustili. Náhradná matka tvrdila opak.

Žena menom Pattharamon Janbua, povedala thajským médiám, že jej pár zaplatil 12 tisíc dolárov, aby im vynosila dieťa. Ale keď Pattharamon nakoniec porodila dvojičky, Farnellovci si do Austrálie zobrali iba jedno dieťa, zdravé dievčatko, pričom choré dieťa, nazvané Gammy, zanechali pri náhradnej matke. 

Odtadiaľ sa príbeh Farnellovcov dostal na titulky medzinárodných novín a prinútil pár, aby sa začal skrývať.

Fernellovci tvrdili v relácii 60 Minutes, že neopustili Gammyho a že sa plánovali vrátiť, aby ho neskôr vyzdvihli.

Náhradná matka nám chcela zobrať naše dievčatko a veľmi sme sa vyľakali, že ju stratíme,“ povedal Favid. „Museli sme sa ju pokúsiť dostať odtadiaľ čo najrýchlejšie.“

Manželia sa zaprisahávajú, že sa vrátia do Thajska, aby si nárokovali na Gammyho. Avšak zároveň priznali, že za šesť mesiacov, ktoré uplynuli od chlapčekovho narodenia, nepodnikli k tomu žiadne kroky.

  

Náhradná matka Pattharamon sa v reakcii na to zaprisahala, že chlapčeka nikdy nedostanú.

  

Chcem, aby prišli do Thajska. Zoberiem Gammyho, aby ich videl. Ale nikdy nedostanú môjho chlapca,“ povedala náhradná matka pre Sydney Morning Herald. „Asi snívate. Ste vinní z opustenia Gammyho a teraz si myslíte, že sa vám to prepečie.“

Gammy trpí viacerými závažnými zdravotnými komplikáciami, čo núti Pattharamon a jej manžela, aby platili jeho zdravotné účty.

Po tom, čo sa táto správa dostala do medzinárodných médií, jeho sympatizanti vytvorili fond „Nádej pre Gammyho“, na ktorý sa doteraz vyzbieralo viac než 240 tisíc amerických dolárov.

Farnellovci, ktorí sa stali jedným z najnenávidenejších manželských párov na svete, stratili ďalšie sympatie verejnosti, keď sa médiá dozvedeli, že Davida koncom 90-tych rokov usvedčil súd z početných sexuálnych priestupkov proti malým dievčatám. Najmladšie malo iba sedem rokov.

V napätom a emocionálnom interview, 60 Minutes žmýkalo Davida aj ohľadom jeho prehreškov minulosti. Chceli vedieť, či ich dcéra, vynosená inou ženou, bude u nich v bezpečí.

David tvrdil, že jeho nutkanie sexuálne zneužívať deti sa na „100 percent“ skončilo. „Nemôžem to viac robiť. Nemôžem. Už tridsať rokov to viem. Nemám žiadne takéto nutkanie.“

Medzitým sa vďaka tomuto prípadu zväčša neregulovaný obchod sprostredkujúci donosenie dieťaťa dostáva pod drobnohľad. Bohatí ľudia zo Západu často pricestujú do ázijských krajín a zaplatia chudobnejším ženám, aby im vynosili deti.

V reakcii na tento prípad chcú thajskí predstavitelia zastaviť platený obchod s náhradným materstvom. Na rokovanie bol údajne posunutý návrh zákona, ktorý by zakázal komerčné náhradné materstvo.

Austrálsky premiér Tony Abbot povedal, že tento prípad je „smutný“ a „demonštruje niektoré z nástrah týkajúcich sa tohto konkrétneho typu biznisu.“

Pattharamon zatiaľ varuje ostatné thajské ženy, aby sa vyhli lákavému spevu sirén v podobe ľahkého zárobku od cudzincov.

Chcela by som povedať Thajským ženám: Nechoďte do tohto obchodu ako náhradné matky,“ vyjadrila sa  pre Fairfax Media v auguste. „Nemyslite iba na peniaze. Ak sa stane niečo zlé, nikto vám nepomôže a dieťatko bude vylúčené zo spoločnosti. Potom budeme musieť my niesť zodpovednosť."