"Nechajme všetky sily a démonov pomôcť..." stará Rímska tabulka zvoláva Krista aj Antikrista

1,130
Matej Trančo
Neutral

Strieborná a zlatá "prekliata tabulka" boli objavené v starovekých rímskych hrobkách a volajú po Kristovi aj Antikristovi.

Podľa BBC News Rimania kedysi používali tieto tabule za účelom privolania zla na svojich susedov, príbuzných a neúspešné lásky a to všetko pravdepodobne najdrahším možným spôsobom: skrz magické kliatby.

Tabule boli objavené na archeologickom nálezisku Viminacium vo východnom Srbsku, čo bola kedysi provincia Moesia Superior.

Jedna z tabúl niesla začiatok nápisu kde stálo tabella defixionis, čo z latinčiny znamená v preklade "Nech všetky sily a démoni pomôžu, aby..."

Niektoré boli písané gréčtinou no iné zase na sebe niesli nezrozumiteľný jazyk a zvláštne symboly.

Vedci sa domnievajú, že tieto zvláštne znaky boli vynájdené jednotlivcami aby teda jednotlivé správy mohli byť pochopené len bohmi a démonmi.

Hoci existujú aj iné tabule objavené na náleziskách rímskych miest, to, čo robí tieto tabule špeciálnymi sú ich zlaté a strieborné rytiny, zatiaľ čo predošlé nálezy boli vyryté do olova.

Našlo sa niekoľko "prekliatych tabúl" (Archeologický inštitút, Belehrad)

Vedúci archeológ náleziska Viminacium, Miomir Korac, vysvetľuje: "Toto je veľmi dôležitý archeologický nález pretože ukazuje aký luxusný bol život vo Viminacium alebo koľko veľa viery vkladali ľudia do "prekliatych tabúl" keďže použili vzácne kovy."

"Podľa mojich vedomostí takéto tabuly neboli nikdy a nikde nájdené vryté do zlata. Podľa rímskych zvykov nebolo zlato nikdy vkladané do hrobov."

Ľudia z oblasti dnes známej ako Srbsko sú známi za svoju poverčivosť čo sa len pridáva k myšlienke, že konverzie v tomto regióne boli vždy veľmi náročné.

"Protichodné božstvá sa objavujú na týchto tabulkách akoby sa odvolávali ako na Krista, tak aj Ancikrista, alebo Krista a pohanských bohov a to je veľmi zvláštne. Toto nám len dokazuje to, že proces konvertovania na kresťanstvo bol pomalý."

Odborníci sa domnievajú, že Viminacium bolo "o tretinu väčšie ako Pompeje," vysvetľuje Korac hovoriac, že mesto bolo pravdepodobne zložené "z mixu rôznych národov".

Vysvetlil taktiež nasledovne: "Zistili sme, že kresťania a pohania boli pochovávaní spoločne a môžme teda vyvodiť záver, že v danej dobe žili v harmónii a tolerancii" až kým mesto nebolo zničené útočiacimi Hunmi a Slovanmi v 6. storočí n.l.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.