Návrat gazdinej. Uznanie ženám v domácnosti.

557
Matej Trančo
Kultúra života

Kritikmi uznávaná, temne komediálna zbierka krátkych príbehov od Helen Ellis je najnovším prírastkom do rozhovoru o domácom živote. Kniha sa zrodila z Ellisovej anonymného Twitter účtu @WhatIDoAllDay - [v preklade: Čo robím celý deň] čo je otázka, ktorá je kladená jej a mnoho iným ženám vedúcim domácnosť. "Hellen Ellis dáva gazdinám veľmi dobré meno," píše Vogue magazín. 

(Je taktiež vášnivou hráčkou pokeru, vďaka ktorému splatila svoj študentský dlh vďaka výhram v pokerových turnajoch World Series of Poker.)

Po mnohé roky bolo ženám hovorené že sa o to "musia starať" no zdá sa, že sa konverzácia o vedení domácnosti mení. Vyzerá to tak že, ako sa život stáva stále rušnejším tak my, ako aj spoločnosť, začíname klásť oveľa viac vážnosti tzv. umeniu domácnosti. To je skvelé.

Gazdinkovské blogy a účty na sociálnych sieťach tak ako je aj Love Taza od Naomi Davis priťahujú obrovské množstvo ľudí. Je to súčasť návratu k oceňovaniu jednoduchých vecí - rodiny, jedla a nádherného domova.

Tento trend je vítanou protilátkou na TV show Real Housewives (prekl: Skutočné gazdinky) a na negatívny stereotyp spájaný so ženami v domácnosti.

"Mojou predstavou starej školy gazdinstva je I Love Lucy. Žijem v byte, varím a upratujem. Vídavam priateľov a taktiež aj môjho manžela," povedala Ellisová pre Globe and Mail. Nazýva to "pokojným životom 50-tych rokov."

Samozrejme že život v domácnosti nie je vždy tichý a je často plný práce. Veď gazdiné by vedeli rozprávať. Priemerná nepracujúca gazdiná v USA v roku 2014 strávila 94 hodín týždenne domácou prácou, ktorá by podľa Salary.com mala hodnotu $113,568.

Podľa štúdie vykonanej v roku 2014 centrom Pew Research Center je percento žien, ktoré nemajú prácu mimo domova stále rastie. V roku 1999 doma zostávalo 23% matiek zatiaľ čo v roku 2012 to už bolo 29%.

Či už je tento trend výsledkom toho, že si ženy vybrali vzdať sa kariéry a vybrať si staromódne gazdinstvo alebo preto, že si ženy nedokážu nájsť prácu, je ťažké povedať. Podľa Pew Research bolo len 5% mamičiek takých, ktoré nazývajú "vyhýbajúce sa" mamičky, majúcich aspoň magisterský titul a ktorých manžel zarába aspoň 75-tisíc dolárov ročne. Avšak 85% vydatých mamičiek sa vyjadrilo, že ostali doma z dôvodu starania sa o rodinu.

Verejná mienka na túto tému sa v priebehu desaťročí stále menila, no diskusia sa vždy sústreďovala na blaho detí. V roku 1977 sa General Social Survey ako prvý pýtal, či si môže pracujúca matka "vytvoriť taký dobrý a bezpečný vzťah so svojimi deťmi" ako matka, ktorá ostáva v domácnosti. Len polovica američanov (49%) súhlasila. V roku 1994 podiel súhlasiacich tvoril 70% no počas nasledujúcej dekády spadol na úroveň zhruba 65%. Od roku 2008 počet súhlasiacich vzrástol na viac ako 70% no väčšina američanov si stále myslí, že najlepšie prostredie pre dieťa je také kde má doma pri sebe rodiča. V nedávnom prieskume Pew Research 60% respondentov povedalo, že deti sú na tom lepšie, keď doma ostáva rodič, ktorý sa venuje rodine v porovnaní s 35% ktorí povedali, že sú na tom rovnako dobre deti s pracujúcimi rodičmi.

Odkedy som manželkou, tak som strávila čas ako doma tak aj v pracujúcom svete. To, čo ma vždy zasiahne keď som v úlohe "gazdinej na plný úväzok" sú dobre mienené pokusy ostatných speňažiť moje úsilie. Ak ušijem pár detských topánok tak som povzbudzovaná k tomu aby som ich ušila viac a predávala ich. Keď nejaká priateľka urobí pečené dobroty osobnejšími sladkou dekoráciou pre bábätko, tak to vytvára rovnaký druh podnetov. Západná spoločnosť je zameraná na zarábanie peňazí no voľba stať sa gazdinou je radikálny únik z ekonomiky.

Či už to priznajú alebo nie, väčšina matiek - vrátane mňa - sú spojené s pohnútkou starať sa o svoje vlastné dieťa. Zatiaľ čo v 50-tych rokoch sa mnoho gazdín cítilo doma ako uväznené, spoločnosť sa pomaly začína adaptovať na to, čo mnoho žien hovorí že chce po porodení detí - flexibilnú prácu na čiastočný úväzok. Kanadská nová liberálna vláda plánuje rozšíriť svoju materskú dovolenku z jedného roka na 18 mesiacov [porovnaj so Slovenskom - 3 roky] a mnoho zamestnávateľov sa stáva viac prístupným k prácam na čiastočný úväzok či prácam z domova.

Myslím si, že stále existuje spôsob ako oceniť prácu, ktorú vykonávajú gazdiné doma, no oveľa pozitívnejší portrét gazdinej v populárnej kultúre je skvelým krokom vpred. V našom modernom a chaotickom svete je prítomnosť partnera v domácnosti veľkou pomocou a poskytuje rodine stabilitu - niečo čo má pozitívny vplyv na iné oblasti života.

Zvláštne na Ellisovej príbehu je to, že narozdiel od iných gazdín, ona nemá deti. Trávi svoje dni utieraním prachu, pečením a hosťovaním knižných klubov. Namiesto vytvárania výhovoriek ohľadom niečoho čo môže byť vnímané ako lenivý spôsob života má nad tým kontrolu. Ako Ellisová hovorí: "Nehovorím 'len gazdiná.' Hovorím 'gazdiná'." Práve jej osviežujúci prístup je to, čo spravilo jej Twitter a jej knihu takými hitmi.

Ada Slivinski je kanadská žurnalistka venujúca sa článkom o rodine a sociálnych otázkach.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.