Natočili video, ktoré dokazuje, že Vincent Lambert je nažive

1,830
Kultúra života

Priatelia Francúza Vincenta Lamberta, ktorý je obdobou američanky Terri Schiavovej, dodržali svoj sľub. Francúzsko šokovali faktom, že mladý muž žije. Európsky súd pre ľudské práva 5. júna uzavrel, že rozhodnutie zastaviť prísun potravín a tekutín tejto osobe s poškodením mozgu a ďalšími hendikepmi je správne. Rozhodol tak na základe rečí jeho príbuzných, ktoré si žiadali jeho smrť s odôvodnením, že „on by takto žiť nechcel“.

Minulý piatok, šiel Vincenta pozrieť jeho priateľ z vysokej školy, Emmanuel Guépin, spolu so svojím nevlastným bratom Davidom a svojím otcom Pierrom Lambertom. Natočili Vincenta vo chvíli, keď mu volala jeho matka zo Štrasburgu, pričom bolo vidno, že počúva zvuk z mobilného telefónu, ktorý mal pri uchu. Natočili, ako sa uprene pozerá na svojho brata, a ako sleduje Davida svojimi očami. Natočili tiež pohyby jeho tváre, ktorými reagoval na svojho brata.

Dva a pol minútové video bolo v stredu zverejnené na webových stránkach podporujúcich Vincenta Lamberta, jesoutiensvincent.com. Rozšírilo sa na konzervatívne blogy a Youtube. Video odvysielal aj súkromný, no mainstreamový spravodajský kanál BFMTV. Od tej chvíle sa nezastaviteľne šíri. Všetky hlavné spravodajské zdroje ukazovali krátke video v plnej dĺžke a média ho dvadsaťštyri hodín denne komentovali.

Spôsobilo taký rozruch , že zástancovia „ukončenia života“ Vincenta Lamberta sú presvedčení, že tento rozruch sa dá už len ťažko zastaviť. Po prvýkrát státisíce ľudí na vlastné oči videli, že Vincent Lambert nie je zapojený na komplikované prístroje alebo monitorovacie zariadenia. Videli ho - s očami otvorenými dokorán upierajúcimi sa na niekoho, kto s ním hovorí; očami, ktoré sledovali. Videli, aký je Vincent krehký, ťažko postihnutý, no pritom živý človek.

V čase písania tohto článku má spomínané video na Youtube viac než 500 000 pozretí. Pritom v tom nie je započítané množstvo pozretí na iných stránkach, ktoré video zverejnili sami. Boli medzi nimi katolícke a konzervatívne spravodajské weby, pro-life združenia, ale aj mainstreamové médiá.

Pre tých, ktorí chcú podporovať a splniť údajné želanie Vincenta Lamberta hovoriace o tom, aby sa v jeho súčasnom stave viac nepokračovalo, to má ničivé následky. Medzi takýchto ľudí patria: na prvom mieste jeho bývalý lekár, Eric Kariger, ktorý prijal rozhodnutie nechať mladíka vyhladovať na smrť; jeho manželka Rachel, ktorá tvrdí, že Vincent niekoľkokrát povedal, že by nechcel byť udržiavaný pri živote v prípade, že bude hlboko postihnutý; a celá lobby priaznivcov prichádzajúcej francúzskej legislatívy o ukončení života, ktorej cieľom je inštitucionalizovať hlboké a nepretržité podávanie sedatív spojené s odopretím potravy a tekutín určené ľuďom na pokraji smrti či chorým alebo postihnutým osobám, ktoré nemajú vyhliadky na zlepšenie svojho stavu.

Počas prvých pár hodín po tom, čo bolo zverejnené toto video, Jerôme Triomphe, jeden z právnikov, ktorí zastupujú tú časť Vincentovej rodiny, ktorá si žiada, aby sa jeho život ctil, dostal desiatky telefonátov od novinárov, ktorí boli prekvapení a šokovaní, keď videli, že Vincent žije.

O dve hodiny neskôr však bola táto záležitosť opäť pod kontrolou - alebo aspoň si to mysleli. Doktori vysvetlili, že sa zvykne zdať, že ľudia vo vegetatívnom stave reagujú na svoje prostredie, ale že ich reakcie sú čisto automatické; nie sú to teda žiadne známky vedomia o vonkajšom svete alebo vedomia seba samého. Rachel Lambertová na nespočetných rozhlasových a televíznych zdrojoch opakovane tvrdila, že video nehovorí o zdravotnom stave jej manžela nič nové. Uviedla, že keďže bolo vidno, že „trpí“, a že je „smutný“,  mali byť jeho oči rozmazané.

Eric Kariger povedal, že toto video predstavuje sugestívnu „manipuláciu“ a ukazuje „nedostatok rešpektu voči pacientovi, jeho manželke a dcére; tie nemôžu poriadne smútiť, pretože kvôli tvrdohlavosti zo strany vlastnej rodiny trpia“. Uviedol, že nikto nemôže urobiť správnu diagnózu na základe dvojminútového videa a dodal, že Lambertov stav bol diagnostikovovaný ako „vážny a nezvratný vegetatívny stav“.

To však nie je pravda. V posledných fázach súdneho procesu, ktorý začali Viviane a Pierre Lambertovci (aby tak zabránili tomu, že Vincenta nechajú umrieť od smädu), ho prehliadli špecialisti. Tí používajú opatrný jazyk. Uviedli, že to, čo videli počas malého počtu hodín priameho vyšetrovania, „pravdepodobne“ súhlasilo s vegetatívnym stavom. Výsledky vyšetrovania sa len mierne zmenili od predchádzajúcej diagnózy, podľa ktorej je Lambert v „minimálnom stave vedomia“, čo je prirodzene kolísajúci stav.

Existujú i lekári, ktorí sa špecializujú priamo na starostlivosť o pacientov s „minimálnym vedomým“. Takým je napríklad doktor Jeanblanc zo Štrasburgu, ktorý je pripravený prijať Lamberta na svojej vlastnej špeciálnej jednotke starostlivosti pre pacientov s poškodeným mozgom; tiež dosvedčil, že Lambert je určite pri vedomí, ktoré je vo chvíľach jeho najvyššieho vedomia ešte vyššie než po väčšinu času. Xavier Ducrocq, profesor neurológie a lekárskej etiky, ktorý na žiadosť jeho rodičov skúmal Lamberta niekoľkokrát, má rovnaký názor.

S týmito ľuďmi však mainstreamové média interview nerobia, a preto to teraz vyzerá tak, že aj keď sa možno zdá, že je Lambert nažive a pri vedomí, tak je v podstate ako mŕtvy.

Dojem, ktorý spomínané video spravilo, to však nedovolí len tak ľahko prijať. Viviane Lambertovú a jej právnikov zastavujú na ulici, v pekárni alebo v banke ľudia, ktorí videli video, a hovoria im, aby boli silní. Dodávajú, že si nikdy neuvedomili, že Vincent je na tom „takto“.

Až doteraz si väčšina mainstreamových tlačových médií dávala pozor, aby o Lambertovi nehovorila ako o živom človeku. Tlač ho opisovala ako človeka, ktorý je „v bezvedomí“, a ktorý je umelo udržiavaný pri živote vďaka trubičkám s potravou.

Panika eutanáziovej lobby bola taká veľká, že sa toho v stredu v skorých popoludňajších hodinách chytila CSA (Oficiálny francúzsky kontrolný orgán audiovizuálneho vysielania). O niekoľko hodín neskôr CSA prikázala všetkým francúzskym televíznym staniciam, aby video vysielali s rozmazanou Lambertovou tvárou; CSA však nemá právomoc stiahnuť toto video z internetu, kde je ešte stále široko dostupné.

Karigerove vyhlásenia o neslušnosti videa sú v príkrom rozpore s jeho vlastnými činmi: v roku 2014 dával televízny rozhovor priamo vedľa Lambertovho lôžka - Lambertove oči a tvár boli rozmazané, čo Lamberta ešte viac odľudštilo. Kamera pritom ustavične brala jeho ochabnuté paže a pripútané ruky. Kariger v lekárskom plášti hovoril o Lambertovi v minulom čase, ako by už bol mŕtvy.

„Skutočná neslušnosť,“ komentoval Triomphe, „je chcieť zabiť človeka, ktorý je živý, a ktorý potrebuje starostlivosť, ktorú nedostáva.“

Známy mediálny dešifrovací program „Arrêt sur images“ („Zastavenie obrazu“) nazval video „zbraňou hromadného presviedčania“. „Očarujúca sila obrazu nebola nikdy taká evidentná. Naša bezmocnosť pred jeho manipulatívnou silou nebola ešte nikdy taká veľká,“ píše zakladateľ programu.

Pravdou je, že manipulácia s obrazmi je každodennou prácou mainstreamových médií. Keď sa však raz dostane na verejnosť nejaká obeť - tým, že ukazuje snímky, ktoré sú neočakávané, a ktoré nemajú byť ukazované na verejnosti, potom sa celý systém obráti hore nohami.