Namiesto pokuty 250 tisíc eur za každého neprijatého utečenca znížia eurofondy. Splnomocnenec vlády súhlasil!

591
Kultúra smrti

Európska komisia navrhla, aby krajiny odmietajúce kvóty zaplatili za každého odmietnutého utečenca pokutu vo výške 250-tisíc eur. Návrh Komisie členské štáty neschválili, a tak nemecký europoslanec Ingeborg Grässle navrhoval, aby krajiny ktoré dostatočne nespolupracujú pri presídľovaní migrantov, prišli o európske fondy.

Rada EÚ minulý týždeň zverejnila rozpočet Únie na rok 2017. Členské štáty sa napokon dohodli, že na migráciu pôjde 5,2 miliardy eur, ďalšie 2,2 miliardy poputujú na zbrzdenie migračnej vlny do zahraničia. Únia musela navýšenie peňazí na utečencov vykompenzovať znížením rozpočtu na štrukturálne fondy. Ich najväčšími poberateľmi sú práve krajiny vo východnej Európe, ktoré prijali najnižší počet utečencov.

Splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie rozpočtu EÚ Vazil Hudák minulý týždeň súhlasil s tým, aby boli peniaze z eurofondov využité na migráciu.

Najmenej rozvinuté regióny EÚ dostanú budúci rok o takmer 24 percent menej eurofondov ako tento rok. O štvrtinu menší rozpočet tak môže mať dopady na viaceré plánované projekty.

Podľa slovenskej diplomacie to nesúvisí s utečeneckou politikou a ide o štandardné prispôsobenie výšky výdavkov rozpočtu očakávanej miere čerpania.