Najlepší spôsob ako sa prestať porovnávať s inými

2,049
Kultúra života

Každý sa čudoval: „Ako som dokázal prestať porovnávať seba s ostatnými?“

Filozof Ján Duns Scotus, ktorý žil v 14. storočí, vyslovil jedinečný výrok: „Každé porovnávanie ľudí navzájom je jednoznačne dielom diabla.“ Scotus chcel ukázať, že ľudská náchylnosť k porovnávaniu seba s ostatnými vychádza vo svojej podstate priamo z diablových temných taktík. Scotus predpokladal, že svet obdaruváva každú ľudskú bytosť najskvostnejšou jedinečnosťou. Túžba byť iným, než kým sme, je teda sama o sebe odmietnutím Stvoriteľovho osobného diela. Neskutočná facka do tváre rovnakej tvorivej sile, ktorá vytvorila nekonečné množstvo galaxií.

Ako hlboko sme padli! Naša kultúra nám všetkým príliš často pripomína, že nie sme dostatočne bystrí, vysokí, rýchli, krásni, bohatí, talentovaní ako niekto, kým sme v tom momente posadnutí. Počul som raz človeka, ktorý o sociálnych médiách hovoril ako o mieste, kde: „Ukazujeme to najlepšie a všetko ostatné skrývame.“

Je to jedinečný moment v histórii. Sociálne médiá nám umožňujú vnímať ostatných ako spokojných ľudí a to v ich najlepších životných situáciách. Vidíme svojich rovesníkov a tých, ktorých obdivujeme na slnečných plážach, najlepších večierkoch a vždy s úsmevom na perách, zatiaľ čo my sedíme v pyžame s rozstrapatenými vlasmi a čudujeme sa, kde sme spravili chybu.

Všetko toto nás vedie späť k Scotusovmu problému s porovnávaním. Porovnávame seba s nesprávnymi ľuďmi. Aby bolo jasné, skutočným cieľom je porovnávať seba so sebou. Je to rýchla cesta k šťastiu a pokoju.

Nedávno som zverejnil digitálny audio súbor, v ktorom som sa podelil o skvelý citát Jamesa Schramka. Tento citát bol spomenutý v zaujímavej sérii emailov a znel:

Aby si sa vyhol depresii, porovnávaj sa sám so sebou. Je to zdravšie ako porovnávať seba s ostatnými, pretože my všetci sme úplne odlišní a máme úplne odlišné ciele.

V mojom poslednom príspevku som sa podrobne venoval tejto myšlienke. Rozprával som napríklad o človeku menom Gary Vaynerchuk, ktorý na zázname neustále prejavuje túto hlbokú túžbu a zároveň životnú ambíciu kúpiť futbalové mužstvo New York Jets. On sám má 650 zamestnancov. Mám rád Garyho. Veľmi mi v živote pomohol a tak isto aj mnohým ďalším. Ak by som sa však mal s ním porovnávať, musel by som hltať andepresíva ako vysávač. Mojou prácou nie je byť Garym Vaynerchukom - znova sa pozrime na Schramkov citát. Gary má iné ciele ako ja. Chceme odlišné veci. Jeho prácou je strkať nos do všetkého a byť najšialenejšou možnou verziou samého seba. Mojou prácou je byť najlepšou možnou verziou samého seba.

Minulý týždeň som vystúpil na obchodnej konferencii a predstavil som pohľad vyplývajúci z Aristotelovej teórie eudaimónie. Gréci verili, že každý človek vlastní niečo, čo sa nazýva daimon. Daimon je niečo podobné ako duša alebo ako druh počítačového kódu, niečo ako DNA. Cieľom života je teda byť človekom, ktorý stelesňuje podstatu daimona. Ak by táto filozofia mala význam, čo si myslím, že má, videli by ste v nej základné problémy spoločnosti, kde sa všetci tak veľmi snažíme byť niekým iným.

Takže priateľu, ak chceš niekoho kopírovať, ... kopíruj seba. Ak chceš niekoho napodobniť, tak napodobni seba. Nie však človeka, ktorým si teraz. Začni napodobňovať človeka, ktorým sa môžeš stať na základe tvojich vlastných a jedinečných schopností.

Zaujímavé je, že Gary Vaynerchuk má svoju mantru, ktorá znie: ‘Buď sám sebou!’ Uznáva, že on sám má moc ovplyvňovať ľudí, ale nesúhlasí s istým druhom sebapoznávania, ktoré povzbudzuje každého z nás pokračovať v rozvíjaní samého seba.

Mám malé deti a vidím, aké dôležité je starať sa o ich krehké a vyvíjajúce sa ja v kultúre, ktorá si mnohými spôsobmi vyžaduje istú dávku otrockej a mlčanlivej podriadenosti voči kultu zdanlivého šťastia. Je to vyčerpávajúce.

Takže priateľu, ak chceš niekoho kopírovať, ... kopíruj seba. Ak chceš niekoho napodobniť, tak napodobni seba. Nie však človeka, ktorým si teraz. Začni napodobňovať človeka, ktorým sa môžeš stať na základe tvojich vlastných a jedinečných schopností.