Na Synode neodzneli hlasy homosexuálnych katolíkov, ktorí žijú v čistote

1,657
Kultúra života

Hlava medzinárodného apoštolátu Courage hovorí, že hlasy tých, ktorí trpia príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, ale zároveň žijú v čistote, chýbali na októbrovej Mimoriadnej synode o rodine v Ríme.

Courage International je medzinárodný apoštolát schválený Vatikánom, ktorý sa stará o ľudí, ktorých priťahuje rovnaké pohlavie a pomáha im žiť mravne čistý, na Boha zameraný život.

Takéto hlasy na Synode neodzneli,“ povedal otec Paul Check, výkonný riaditeľ organizácie, v televíznom interview pre EWTN 29. októbra. „Doteraz tieto hlasy neboli vypočuté.“

Uviedol, že členovia apoštolátu Courage zažívali počas Synody „úzkosť a neistotu“, keď videli, ako sa katolícke morálne učenie blíži ku kompromisom v otázke homosexuality.

Upierajú zrak na Cirkev, upierajú zrak na Rím práve pre silu, múdrosť, lásku a jasnosť, ktorá hovorí: Tu je cesta, vytrvajte, ostaňte na tejto ceste.“

Podľa otca Checka ponúka Cirkev ľuďom trpiacim príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu tie isté veci, ktoré ponúka každej jednej osobe trpiacej ľudskou zlomenosťou, zranenosťou a hriešnosťou. A to jasné učenie, ktoré je sprevádzané milosrdenstvom, súcitom, pokáním a znovuobnovením.

Vďaka tomu, že Katolícka cirkev si starostlivo stráži jasné učenie ohľadom prirodzenosti ľudskej osoby a sexuality, môže ponúknuť svetlo ľuďom, ktorí trpia príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, uviedol.

Cirkev naozaj „patrične“ smeruje súcit voči osobám priťahovaným rovnakým pohlavím. Nie tým, že by podporovala inklináciu, ktorú zažíva tento človek. Tá je len „symptómom“. Ale tým, že sa zameria na človeka a pomáha mu lepšie pochopiť „príbeh“ jeho života, povedal otec Check.

Dodal, že súcit je „falošný“, ak zostáva iba na úrovni akceptovania hriešnika bez „výzvy na obrátenie".

To je niečo, čo sa síce javí ako súcit, ale v skutočnosti je to falošné. Robí sa medvedia služba takýmto ľuďom, pretože sa nepriznáva pravda [, že Kristus nás volá: ‚choď a už viac nehreš’].“ povedal.

Podotkol, že ľudia s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu pravdepodobne „trpia disproporčne“, keď sa to porovná s všeobecnou populáciou. Otec Check ale tvrdí, že práve Cirkev im ponúka „výkupný charakter“ utrpenia dosiahnutý životom, smrťou a zmŕtvychvstaním Ježiša Krista pred dvoma tisíckami rokov.

Otec Check povedal, že Katolícka cirkev je „výborne vybavená“ na to, aby pomáhala ľuďom trpiacim príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu. Môžu prísť k hlbšiemu poznaniu seba „v Kristovi“, aby mohli odstúpiť od „chybného vnímania identity“. A začnú vidieť, kto skutočne sú a ako veľmi sú cenní v Božích očiach.