Na prezentáciu exhortácie o rodine 8. apríla si pápež vybral popredných pokrokových kardinálov

1,152
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Apoštolskú exhortáciu pápeža Františka zo Synody o rodine, ktorú Vatikán zverejnil 8. apríla na poludnie, prezentovali dvaja ľavicovo orientovaní kardináli, čo vatikánski experti považujú za náznak pokrokového charakteru jeho obsahu.

Dokument pod názvom „Amoris Laetitia“ (Radosť lásky) predstavili dvaja kardináli – kardinál Lorenzo Baldisseri, generálny tajomník Biskupskej synody a kardinál Christoph Schonborn, O. P., viedenský arcibiskup. Vydavateľ webovej stránky Crux John Allen konštatuje, že menovanie Schonborna je „krokom, ktorý možno naznačuje, že pápež František sympatizuje s pokrokovými kardinálmi v sporných veciach, týkajúcich sa rodinného života.“

Schonborn stojí za kontroverzným návrhom  z prvej Synody v októbri 2014, ktorý požadoval uznať „pozitívne prvky“ v homosexuálnych vzťahoch. Okrem toho je známy tým, že zosmiešnil jedného zo synodálnych otcov, ktorý vyjadril hlboké znepokojenie nad smerom, ktorým sa Synoda uberala.

Išlo o kazašského arcibiskupa Tomasha Petu, ktorý vo svojej intervencii počas Synody varoval,  že medzi účastníkov Synody prenikol „Satanov dym“ v podobe návrhov, aby k svätému prijímaniu mohli pristupovať aj rozvedení, ktorí žijú v nových civilných zväzkoch; aby sa voľné spolužitie muža a ženy potvrdilo ako zväzok, ktorý môže mať, ako taký, určitú hodnotu a aby sa homosexualita akceptovala ako niečo, čo je v podstate normálne.

Podľa ďalšieho účastníka Synody, arcibiskupa Brisbane Marka Coleridgea, mu na to kardinál Schonborn ostro a ironicky odvetil, že „Satanov dym“ do Synody ešte len prenikne, „ak podľahneme duchu úzkostlivosti a záškodníctva, ktorý narušuje spoločenstvo kolégia biskupov a Cirkvi a redukuje Synodu na politickú kauzu, v ktorej ide iba o moc. Satan je ´diabolos´, ten, čo rozdeľuje.“ Podľa očitých svedkov tejto výmeny názorov sa kardinál Schonborn pri zmienke o „Satanovom dyme“ odmlčal, aby sa zasmial na konto svojho kazašského náprotivku.

Na tlačovej konferencii odprezentoval túto exhortáciu spolu s kardinálmi aj manželský pár profesor Francesco Miano, ktorý prednáša morálnu filozofiu na Rímskej univerzite v Tor Vergata, spolu s manželkou profesorkou Giuseppinou De Simone in Miano, ktorá prednáša filozofiu na Teologickej fakulte v Neapole.

Tlačová konferencia je k dispozícii na http://player.rv.va.

Exhortácia je dostupná v talianskom, francúzskom, anglickom, nemeckom, španielskom a portugalskom jazyku.