Na pražskom pravoslávnom chráme sa objavili nápisy “Allahu akbar” a “Smrť nablízku”

890
Kultúra smrti

Na pravoslávny kostol na pražských Olšanských hřbitovech zaútočil neznámy vandal. Fasádu chrámu posprejoval nápismi v azbuke, ktoré niesli moslimský odkaz. Správu o tom priniesol ako prvý český televízny portál tn.cz.

Ako portál uvádza, neznámy vandal v noci z 27. na 28. apríla poškodil pravoslávny Chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky v Prahe. Stopou pre policajtov je skutočnosť, že fasádu posprejoval v azbuke s moslimskými odkazmi, ako aj to, že pár hodín predtým na mieste zasahovala polícia. Jednalo sa o incident, počas ktorého sa istý muž v kostole správal zvláštne a začal páchať výtržnosti a hádzať topánky po ikonostase. Po príchode polície muža zaistili a odviezli na ošetrenie (pravdepodobne psychiatrické) do nemocnice. Zatiaľ však nevedia, či odkazy na fasáde chrámu majú súvislosť s psychicky narušeným vandalom útočiacim vo vnútri chrámu.

 

Ako uviedol hovorca pražskej polície a ako dokazujú fotografie z miesta činu, páchateľ na kostol napísal odkazy ako “Allahu akbar” či vyhrážky “Smrť nablízku”. Odhadovaná škoda je vyčíslená na 50 tisíc českých korún. Mnohí sa nazdávajú, že by sa mohlo jednať o Čečenca, ktorý sa po vyhnaní teroristov z Čečenska mohol usadiť práve v Českej republike.