Nórska sociálka opäť dostala po prstoch. Slováci vyhrali boj – Maxine vrátili jej rodičom

1,331
Kultúra života

Občianske združenie Deti patria rodičom (Children belong to their parents) dnes oznámilo, že malé dievčatko Maxine, dcéru slovensko-nórskeho páru, vrátia jej rodičom. V stredu bolo rodičom doručené rozhodnutie súdu. Súdne konanie sa uskutočnilo 25. februára, hoci bolo pôvodne naplánované na jún minulého roka.

Rodine Ladických odobral nórsky úrad Barnevernet dcéru Maxine bez relevantných dôvodov. Okrem iného uviedol často používanú formulku – nedostatočný očný kontakt. V prípade malej Maxine malo ísť o nedostatočný očný kontakt s matkou.

Slováci sa však rozhodli mladému páru pomôcť získať dievčatko späť. V kauze sa podľa dostupných informácií angažovali ľudia z občianskeho združenia Deti patria rodičom, ako aj ľudia z Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, z Ministerstva vnútra a Ministerstva spravodlivosti. Do prípadu bol zainteresovaný aj líder strany SME RODINA Boris Kollár a jeho tím zo strany.

Samotný Kollár mál zároveň na súde vypovedať, avšak nebolo mu to umožnené. Bol vyškrtnutý z listiny svedkov. Vďaka právnikovi rodičov bolo pred súdom prečítané aspoň jeho vyjadrenie.

Správu o vrátení Maxine oznámil aj Kollár na svojom facebookovom profile.

Rodine vo veľkej miere pomohlo aj už menované OZ Deti patria rodičom, ktoré pre ňu zriadilo verejnú zbierku na pokrytie finančných nákladov, pretože barnevernet rodičom síce „poskytol právneho zástupcu, ale žiaľ právnici, ktorí sú rodičom poskytnutí sú platení štátom a nespolupracujú s rodinou a tak to je aj v tomto prípade. Preto si rodičia museli nájsť právnika, ktorý bude hájiť ich práva a o jeho úhradu sa musia postarať sami. Žiaľ, vďaka Barnevernu sa rodina dostala do finančnej tiesne, nakoľko sa im minuli finančné prostriedky, ktorými si chcú zachrániť to najcennejšie a to je ich malá a jediná Maxine.“

Prípad Maxine

Matka malej Maxine, ktorú sa Barnevernet rozhodol odobrať, po prekonaní zápalu mozgových blán nepočuje. To nórsko-slovenskej rodine len priťažilo. Podľa správy petičného výboru Barnevernet totiž žiadal, aby sa rodina presťahovala do špeciálneho centra určeného na pozorovanie. Rodičia to odmietli, pretože matkin handicap nepovažovali za tak závažný a pre otca by to znamenalo každodenné niekoľkohodinové dochádzanie do práce.

Maxine má biologickú rodinu výlučne iba na Slovensku, nakoľko jej mamička bola vychovávaná v pestúnskej starostlivosti v Nórsku. Preto rodičia chceli vzniknutý problém riešiť príchodom starej mamy zo Slovenska, ktorá mala páru s výchovou dieťaťa pomôcť. Avšak deň pred jej príchodom bolo dieťa odobraté. Následne bolo umiestnené do pestúnskej rodiny. Spočiatku ho rodičia mohli vídať raz za dva týždne, neskôr iba raz za 7 týždňov. Dieťa zároveň bolo odobraté ešte v čase, kedy ho matka kojila. To jej nebolo umožnené ani počas stretnutí.

Maxine je po otcovi Slovenska a má aj slovenský rodný list.