Nórska sociálka opäť úradovala. Českej matke odobrala len 9-mesačnú dcérku na Štedrý deň

1,091
Kultúra smrti

Dievčatko trpí ochorením obličiek

Nórska sociálna služba Barnevernet podľa zverejnených informácií pred pár týždňami odobrala českej matke a nórskemu otcovi deväťmesačnú dcéru. Matke úrady oznámili odňatie dieťaťa presne na Štedrý deň. Dievčatko trpí ochorením obličiek, je závislé na dialýze a čaká na transplantáciu. Nórske úrady si myslia, že rodičia majú s potomkom nedostatočne vyvinutý očný kontakt, píše Český rozhlas.

O dievčatko sa má teraz starať pestúnska rodina. Rodičia dieťaťa si v Nórsku najali advokáta a pripravujú odvolanie.

Hoci sa dievčatko narodilo v Nórsku, má české občianstvo ako jeho matka.

Česká opozičná poslankyňa Jitka Chalánková (TOP 09) uviedla, že dieťa trpí vážnou genetickou chorobou, má umelú obličku a čaká na transplantáciu. Rodičia si podľa jej slov brávali dieťa pravidelne domov a venovali sa mu.

„Barnevernet doteraz nepripustil žiadny odborný posudok a odmietol sa zaoberať správami ošetrujúcich lekárov i špecialistky nemocnice. Tí potvrdzujú príkladnú starostlivosť rodičov aj fakt, že dieťa sa vďaka ich nasadeniu napriek enormnému zaťaženiu dobre vyvíja“ argumentuje Petičný výbor na základe dokumentov, ktoré mu rodina poskytla.

Pomsta nemocnice? Rodičia sa posťažovali na prístup personálu v nemocnici a ten ich následne udal nórskej sociálke

Poslankyňa tiež vysvetlila, že lekári rodinu chválili a požiadali nórsku sociálku o odľahčovaciu službu. Avšak zároveň Barnevernet dostal oznámenie od nadriadeného zdravotnej sestry, na ktorú sa rodičia sťažovali z dôvodu prístupu počas hospitalizácie bábätka v jednej z nemocníc.

S úradníkmi Barnevernetu prišli rodičia do kontaktu len dvakrát. Podľa ich tvrdení ich však pracovníci spolu s dieťaťom nikdy nevideli. Podnet na sociálnu službu podal údajne šéf zdravotných sestier po tom, čo sa rodičia sťažovali na prístup personálu v nórskej nemocnici. Čo je zarážajúce, tento šéf rodičov s dieťaťom tiež nikdy nevidel, ako poznamenáva Petičný výbor.

Nórska sociálna služba chce zároveň podľa rodiny dieťa presunúť do inej nemocnice, aby k nemu mala pestúnska rodina bližšie. Biologickí rodičia majú právo vidieť dcéru dvakrát týždenne na jednu hodinu.

Je život dieťaťa ohrozený?

Právnik Evy Michalákovej, ktorá v Nórsku prišla o rodičovské práva voči svojim dvom synom (viac TU), Pavel Hasenkopf, si myslí, že Barnevernet ohrozuje život dieťaťa.

„Barnevernet ohrozuje liečbu a život malého dieťaťa – to len ukazuje úplný diletantizmus týchto ľudí a absurditu situácie, keď o odobratie detí rozhodujú obecné úrady a centrálne nórska vláda na to len hľadí. Fascinuje ma, že Barnevernet úplne samozrejme očakáva, že rodičia darujú dieťaťu obličku, ale nie sú mu dosť dobrí na to, aby boli dieťaťu mamou a otcom,“ zverejnili Lidovky.cz rozhorčenie Hasenkopfa.

Činnosť kompetentných

O prípade boli informovaní aj český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Podľa hovorcu českého ministerstva práce a sociálnych vecí Petra Habana matka teraz nie je v kontakte ani s ministerstvom práce, ktorého Úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí by kauzu riešil, ani s českým veľvyslanectvom v Nórsku.

Matka sa podľa jeho slov na ministerstvo obrátila v novembri minulého roka. To ju požiadalo o podklady. Následne sa dohodli, že ministerstvo bude priamo kontaktovať Barnevernet, ak o to bude mať Češka záujem. Uviedla, že to prediskutuje so svojim právnym zástupcom. Avšak nateraz od konca novembra už ohľadom rokovaní s Barnevernetom nereagovala.