Nóri utiekli s deťmi z vlasti a žiadajú o azyl v chudobnejšom štáte. Dôvodom je Barnevernet

12,783
Kultúra smrti

Nórsky pár Natasha a Erik sa zaradili do zoznamu ľudí, ktorým nórska sociálka Barnevernet ničí život. Rodičia dvojčiat odobratých len 4 hodiny po pôrode v nemocnici na základe klamlivých tvrdení, že matka je mentálne retardovaná, utiekli s deťmi z Nórska do Poľska.

Prípadu nórskych rodičov sa na svojom blogu venuje Soňa Svobodová. Uvádza, že Natasha od troch rokov vyrastala v pestúnskej starostlivosti. Vo svojich 13 rokoch ju pestúni vzali k psychológovi, ktorý po všeobecnom vyšetrení napísal, že je mentálne retardovaná. Svobodová však upozorňuje, že posudok bol požadovaný z dôvodu, aby pestúni mohli poberať príspevky na starostlivosť. Práve tento posudok bol základom pri odobratí jej detí hneď po pôrode. Následne bol posudok vyvrátený dvomi psychológmi, podľa ktorých je Natasha úplne v poriadku.

Prípad zverejnila aj nórska televízia TV 2. Reportáž vzbudila obrovskú verejnú kritiku nórskeho sociálneho systému. O prácu prišla aj pracovníčka Barnevernetu, pretože sa ju podarilo natočiť ako sa rodičoch Erika vyjadruje ako o „hlúpych“.

Rodičia dvojičiek po tom, čo im deti vrátili, utiekli do Poľska. Po rodine začala pátrať nórska polícia, čo odsúdili aj samotní Nóri. Na rozhodnutie rodičov sa pozerajú ako na ich slobodnú voľbu, na ktorú mali plné právo.

Prípadom Natashy a Erika sa zaoberala aj austrálska televízia SBS, o ich reportáži sme vás informovali minulý týždeň (viac TU).

Einar Salvesen pre austrálsku televíziu vysvetlil, že mladí pár po odobratí dvojčiat pristúpil na ich umiestnenie do ústavu pre rodičov s deťmi. Tu sa ich vzťah s deťmi, ktoré žili pol roka u pestúnky takmer bez kontaktu s rodičmi, začal vyvíjať viac ako dobre. Deti trávili s rodičmi 23 hodín denne a len jednu hodinu s pestúnkou. Deti už následne nechceli ísť od rodičov do náruče pestúnky.

Svobodová napriek uvedenému vývoju vzťahu pripomína, že Barnevernet sa aj naďalej usiloval o zverenie detí do pestúnskej starostlivosti s obmedzeným kontaktom s rodičmi. Natasha a Erik sa preto rozhodli pre rázny krok a utiekli do Poľska. Tu žijú s podporou nórskych a poľských priateľov na utajenom mieste.

„V Poľsku sa s nimi opakovane zišiel Einar Salvesen a poľskí odborníci. Pod sľubom mlčanlivosti o adrese rodičov, skúmali zdravotný a psychický stav detí, rodičov, vzájomné väzby a starostlivosť o deti,“ vysvetľuje blogerka.

Následne prebehol v Nórsku súd bez prítomnosti rodičov. Zastupoval ich advokát. V prospech rodičov svedčili viacerí odborníci, vrátane Salvesena. Súd však vyhral Barnevernet. Rozhodol, že deti budú zverené do trvalej pestúnskej starostlivosti a rodičia ich môžu vidieť len štyrikrát ročne 1 hodinu.

Aktuálne sa nórska sociálka opakovane vyhráža Salvensenovi. Ten totiž odmieta prezradiť, kde sa mladá rodina nachádza. Uviedol, že miesto ich pobytu povie len v prípade, že Barnevernet dodá dôkazy, že starostlivosť rodičov je pre deti ohrozujúca. Dosiaľ tieto dôkazy dodané neboli.

„A medzitým Natasha s Erikom a deťmi v Poľsku čakajú na vybavenie ich žiadosti o azyl. A človek si hovorí, aké šialenstvo sa v Nórsku deje, keď Nóri musia utekať z krajiny a žiadať o azyl v menej bohatých štátoch,“ dodáva na záver Soňa Svobodová.