Národný pochod za život - Do ulíc vyšlo viac ako 85 000 ľudí!

1,270
Kultúra života

Problém, ktorý zároveň Slovákov rozdeľuje na dva názorovo protichodné tábory! Legislatíva je deravá, a tak si skupiny s rozdielnymi pohľadmi na potraty naďalej vymieňajú názory a organizujú rôzne akcie. Pred dvoma rokmi sa konal v Košiciach prvý Národný pochod za život. Prišlo 80-tisíc ľudí z celého Slovenska. Pri tom druhom ich v nedeľu na bratislavskom Námestí SNP bolo podľa organizátorov ešte o 5-tisíc viac. Veriaci sa v metropole schádzali už od skorého nedeľného rána, prichádzali takmer z každého kúta Slovenska. V rukách zvierali transparenty, na ktorých rezonovali najmä slová rodina a život.

Bratislavské Námestie SNP bolo v priebehu štyroch hodín zaplnené až po Kamenné námestie. Desaťtisíce prívržencov za život a rodinu vytvorilo takmer polkilometrový dav. „Prišli sme z Nitry a zrejme neskoro. Nestihli sme príhovory ani program,“ povedala šestica rádových sestier, ktoré držali tabuľky s heslami proti interrupciám a podobizeň Matky Terézie. V obrovskom dave sa to hemžilo mužmi v reverendách, veriacimi s krížikmi, kompletnými rodinami. „Som veľmi rád, že dnes pôjdeme spolu, aby sme ukázali našu úctu každému ľudskému životu,“ povedal pred masami bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Ľudský život je podľa neho hodný ochrany v každej jeho etape.

Prezident neprišiel

Medzi pokojným davom bolo možné stretnúť aj štátnikov, chýbal však ten najdôležitejší - prezident. „Neviem si vysvetliť, prečo Andrej Kiska neprišiel. Hudobný festival Pohoda nevynechal a toto podujatie ignoruje? Podľa ústavy má hájiť záujmy všetkých Slovákov. 85 000 je málo?“ pýtal sa bratislavský župný poslanec Juraj Lauko (KDH). Zákonodarcov bolo na námestí skutočne málo. Ako keby sa báli svojou účasťou a pred blížiacimi sa voľbami vysloviť názor. „Vážim si život, ale aj práva žien, proti ktorým bol tento pochod namierený,“ tvrdí nezaradený poslanec NR SR Martin Chren.

Témou i utečenci

Bolo cítiť, že tento pochod bol od toho prvého košického ešte v čomsi odlišný. Slovensko je kresťanskou a konzervatívnou krajinou. Pre utečeneckú krízu, aktuálny a pálčivý problém, však často medzi návštevníkmi pochodu rezonovali aj slová migranti a islamizmus. „Kríza je naozaj veľká a zasiahla aj nás. Je to úloha pre nás politikov, ako ju vyriešime. Musíme ukázať solidaritu, ale zároveň aj naše hodnoty - silu ľudskosti a vzájomnú úctu,“ povedal pre Nový Čas predseda KDH Ján Figeľ. Národný pochod za život sa v uliciach Starého Mesta síce skončil pokojne a bez problémov, no tému potratov zďaleka nevyriešil.