Múzeum v San Francisco vystavuje „Módu islamu“

803
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Daniel Pipes, predseda Fórum Stredného východu, hovoril v stredu s Breitbart News Daily SiriusXM, s hostiteľom Raheemom Kassamom o rozhodnutí San Francisco´de Young múzea hostiť „Módu islamu“, čo je prvé veľké predstavenie od príchodu nového riaditeľa múzea, Maxa Holleina.

Výstava by sa mala odohrať na jeseň v roku 2018, podľa správy v New York Times:

„Pravdepodobne existujú ľudia, ktorí si nemyslia, že móda má svoje miesto aj v islame,“ povedal pán Hollein. „Ak sa pozriete na Saudskú Arábiu, Dubaj a Bejrút, móda je plná života a môže to svedčiť o väčšom politickom a sociálnom rozvoji, kultúrnom porozumení a nedorozumení.“

Myšlienka pána Holleina je priblížiť tému z rôznych perspektív, skúma, ako islamské štýly sú nasmerované zdanlivo polárnymi protikladmi: náboženské viery, ktoré sa pokúšajú vyhnúť akýmkoľvek podobám extravagancie a arogancie, alebo privolávanie pozornosti na seba a celosvetové módne trendy.

Pipes vraví: „Ak je to dokumentárnosť, je to v poriadku.“ Dodáva: „ale ak je to propagačné, ak je to slávnostné, to už je iný príbeh.“ Pipes a Kassam diskutovali o tom, aké sú prísne formy islamského tkaniva, alebo možno nezapadajú so západnými kultúrami a problémami, spojené s bezpečnosťou a naopak, môžu ju prezentovať.

Pipes takisto povedal, že neverí, že na rozdiel od tradičného islamského oblečenia je to netolerantné. Dodáva: „Myslím si, že nosiť pokrývku hlavy a tváre, dokonca tela môžeme brať dvoma rôznymi spôsobmi. Jedne je tradičný spôsob a druhý...nazval by som to islamský. Existuje veľa spôsobov ako nosiť odev.“

Pipes poukázal na to, že kým niektoré kultúry doslovne nútia ženy aby boli celé zahalené, takisto môžeme nájsť ženy, ktoré nosia tradičné oblečenie na nejaké príležitosti, zatiaľ čo na pláž si oblečú plavky. Pipes vyjadril názor, že môžeme to pokladať za prijateľné ako módny výber, ale takisto to môže byť súčasť represívnej ideológie.