Moslimský obchodník daroval kresťanom v Bagdade obrovský vianočný strom

1,035
Milko Kostovič
Kultúra života

Yassir Saad povedal, že sa chcel "pridať ku kresťanským bratom pri ich oslavách sviatku".

Moslimský obchodník vztýčil najvyšší vianočný stromček v Bagdade na znak solidarity s kresťanmi počas sviatočného obdobia.

Yassir Saad v štvrtok pre Associated Press povedal, že táto iniciatíva si kladie za cieľ "pripojiť sa ku kresťanským bratom pri ich sviatočných oslavách a pomôcť Iračanom zabudnúť na svoje trápenie". Saad spomenul vojnu v Mosule, kde iracká armáda bojuje s ISIS.

26 metrový umelý strom, s priemerom 10 metrov, bol vztýčený v centre zábavného parku al-Zawra v irackom hlavnom meste. Podľa Saada stál tento nápad približne $24,000.

Tento strom reprezentuje lásku a mier,” povedala učiteľka Saba Ismael, zatiaľ čo sa jej študenti fotili pred stromčekom. “Želám si, aby sa všetci irackí kresťania mohli vrátiť do Iraku a žiť normálny a pokojný život."

Iracká kresťanská komunita sa pravidelne zmenšuje od americkej invázie z roku 2003. Kresťania boli častým cieľom islamských extrémistov a mnohí tiež utiekli z krajiny kvôli lepším ekonomickým príležitostiam. 

Tisícky kresťanov opustili Mosul a okolité oblasti, keď sa IS prehnal severným Irakom v lete 2014. Extrémistická skupina núti kresťanov konvertovať na Islam alebo musia platiť špeciálnu daň a často im konfiškujú ich majetky.

Niektorí kresťania sa vrátili do dedín v okolí Mosulu, ktoré boli oslobodené irackými silami, no našli iba vyplienené domy a kostoly.