Mladý kňaz sa poslednýkrát usmial na snímke pred svojou popravou

3,634
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Poznámka šéfredaktora: pre vykreslenie situácie v Španielsku tej doby odporúčame film o udalostiach tej doby, pozrite si krátky trailer. Na strane komunistov-republikánov a proti Cirkvi vtedy bojovali aj známe mená ako G. Orwell, Ernst Hemmingway, Pablo Picasso, a iní. Nie je náhoda že kultúrny marxizmus pretláča do povinnej literatúry mená svojich idolov pod pláštikom umenia.

********

Blahoslavený brat Martin Martinez Pascual zanechal posledné svedectvo milosti mučeníctva, keď sa 18. augusta 1936 usmial do fotoaparátu kvôli fotke len chvíľu predtým ako bol zastrelený.

Diecézny kňaz Spoločenstva robotníkov Ježišovho Srdca, brat Pascual, bol vymenovaný za prefekta Univerzity sv. Jozefa v Murcii, ako aj za profesora v seminári v San Fulgencio. Učil latinčinu a bol veľmi obľúbeným a milovaným kňazom.

Anti-katolícke prenasledovania v Španielsku prepukli v roku 1936. V tom čase bol kňaz Pascual na dovolenke doma. Uistil sa, že všetky posvätené hostie z farského kostolíka sú v bezpečí a išiel sa skryť do stodôl a jaskýň. Zo svojho úkrytu vyšiel v auguste, keď sa dozvedel, že jeho otca zatkli a vypočúval ho miestny výbor kvôli miestu pobytu jeho syna.

Jeho otec poslal správu svojmu synovi, kde ho žiadal, aby išiel čo najďalej, tak ako je to len možné, ale namiesto toho sa brat Pascual vrátil v nádeji, že vláda oslobodí jeho otca. Pascuala hodili do väzenia spolu s ďalšími zatknutými kňazmi, kde strávil čas ponúkaním sviatostí zmierenia a svätého prijímania jeho spoločníkom. 18. augusta naložili kňazov na korbu nákladiaka a vyviezli ich na miestny cintorín.

Pred smrťou sa strážnici opýtali Pascuala, či sa chce otočiť chrbtom, aby nevidel vojakov s puškami. Kňaz odpovedal, že nie, a dodal: „Dávam vám svoje požehnanie, že Boh vám nezapočíta tento hriech, ktorý idete spáchať.“ Potom požehnal svojich vrahov.

Hans Gutmann, republikánsky vojak, ktorý dokumentoval prácu milície, požiadal, či môže zachytiť tvár kňaza na jeho konci života. Odfotografoval ho v okamihu, keď sa brat Pascial usmial do fotoaparátu. Vedľa neho stojí vojak, ktorý ho neskôr zastrelil.

Kňazove posledné slová boli: „Nech žije Kristus Kráľ!“

Pascual bol blahorečený pápežom Jánom Pavlom II. 1. októbra 1995. Jeho sviatok si pripomíname 18. augusta. Je jedným z viac ako tisíc blahorečených mučeníkov Španielskej občianskej vojny. Oficiálne záznamy celkovo hovoria o 6 832 biskupoch, kňazoch a rehoľníkoch, ktorí v tom období zomreli.

Blahoslavený Martin Martinez Pascual, oroduj za nás.