Misionár odišiel do Japonska, aby tam šíril vieru a zaplatil za to

1,330
Neutral

 

Dokázalo sa, že kosti, ktoré sa našli v Japonsku, patrili talianskemu misionárovi, ktorého mučili, kým sa v tejto krajine snažil šíriť vieru.

Počas stavby parkoviska pre bytový komplex v roku 2014 našli pracovníci pozostatky kostí neznámej osoby, ktorú identifikovali ako umučeného talianskeho misionára Giovanniho Battistu Sidottiho. Komplex sa nachádza na mieste bývalého väzenia pre kresťanov spred tristo rokov. Na pamiatku väzenia tu stojí len kamenný pomník.

Sidotti sa narodil v Sicílií v roku 1668. Počas svojho pôsobenia ako kňaz počul veľa príbehov o misionárskych kňazoch umučených v Japonsku. Napriek týmto desivým príbehom a zákazu kresťanstva v tej dobe sa otec Sidotti rozhodol ísť do Japonska.

Po tom čo dostal povolenie od pápeža Klementa XI. na vycestovanie do Ázie, sa mu podarilo dostať najďalej na Filipíny, no nemohol nájsť loď, ktorá by ho ochotne previezla do Japonska, pretože počas politiky sakoku, obdobia národnej izolácie, sa táto krajina odrezala od sveta a bolo zakázané prichádzať a odchádzať z Japonska.

Nakoniec sa Sidottimu podarilo nájsť loď, ktorá by ho priviezla do Japonska a v septembri 1708 zakotvili na ostrove Yakushima. Kňaz sa pokúšal prezliecť za samuraja, no veľmi rýchlo ho identifikovali ako západniara. Japonci ho zajali a previezli do Nagasaki.

V roku 1709 previezli otca Sidottiho do mesta Edo, kde ho vypočúval známy japonský konfuciánsky učenec Arai Hakuseki. Araiho ohromilo pozoruhodné myslenie talianského kňaza a začal si ho veľmi vážiť.

Otec Sidotti si však obrátil veľa ľudí proti sebe, pretože sa nechcel zriecť svojej kresťanskej viery. Uvrhli ho do väzenia, kde ho bili a mučili. Veľa kresťanov sa vo väzení zrieklo svojej viery kvôli ťažkým podmienkam a mnohým bitkám, no Sidotti sa nedal zlomiť.

Hovorí sa, že zatiaľ čo bol otec Sidotti vo väzení, obrátil na vieru a pokrstil japonský pár, ktorí sa mali oňho starať, kým bol väznený. Niekoľko kostí nájdených vedľa kostí otca Sidottiho patria údajne tomuto japonskému páru.

Keď sa otec Giovanni Sidotti pokúšal obrátiť svoju stáž na katolícku vieru, hodili ho do jamy, kde sa nakoniec vyhladoval na smrť.

„Jeho telo bolo uložené v celkom prepychovej rakve, čo sa dá určiť podľa držiakov,“ tvrdí Akio Tanigawa, profesor archeológie na Univerzite Waseda v Tokiu.

„Ľudia nepochovávali ľudské telá takýmto spôsobom,“ dodáva Tanigawa, pričom naznačuje , že Sidotti mal pravdepodobne kresťanský pohreb.

Veriaci tvoria menšinu v tejto krajine. Kresťania predstavujú len 1,5% populácie, ktorá má viac ako 126 miliónov ľudí.