Miroslav Lajčák – doma vlastenec, v OSN slniečkár

1,351
Kultúra smrti

Miroslav lajčák  sa narodil  20. marca 1963  v Poprade. Študoval jeden rok právo na Univerzite Komenského v Bratislave, neskôr vyštudoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Pred novembrom 1989 bol členom Komunistickej strany. V roku 1988 začal pracovať na česko-slovenskom ministerstve zahraničia. Medzi rokmi 1991 a 1993 pracoval na veľvyslanectve v Moskve, najprv na česko-slovenskom a neskôr slovenskom. Medzi rokmi 1993 a 1994 bol šéfom kabinetu slovenského ministerstva zahraničia. V rokoch 1994 a 1998 bol slovenským veľvyslancom v Japonsku, medzi rokmi 2001 a 2005 podobnú funkciu zastával i vo vtedajšej Juhoslávii (Srbsku a Čiernej Hore od roku 2003), Albánsku a Macedónsku.

Od 30. júna 2007 vystriedal vo funkcii vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu Christiana Schwarz-Schillinga.

16. decembra 2007 mu najväčší bosniansko-srbský denník Nezavisne novine udelil ocenenie Osobnosť roka. O takmer dva týždne neskôr, 28. decembra, mu titul Osobnosť roka udelil aj denník bosnianskych moslimov Dnevni Avaz.

26. januára 2009 ho prezident Ivan Gašparovič vymenoval za nového ministra zahraničných vecí SR namiesto Jána Kubiša. Miroslav Lajčák zároveň naďalej pôsobil vo fukcii vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu. Vo funkcii vysokého predstaviteľa ho vystriedal v marci 2009 Valentin Inzko. Po rozpade Radičovej vlády sa stal ministrom zahraničných vecí a svoj úspech zopakoval aj po nedávnych parlamentných voľbách 2016.

Odhliadnúc od toho, že z komunistu sa stal prvotriedny “demokrat”, nemožno Lajčákovi uprieť jeho diplomatické úspechy. Avšak najnovšie po tom čo ohlásil svoju kandidatúru na šéfa OSN sa jeho rétorika značne zmenila.

Ešte nedávno pred parlamentnými voľbami “bojoval” proti prílevu migrantov a spolu s premiérom na bilboardoch “chránil Slovensko”, najnovšie na pôde OSN v New Yorku vyhlásil : “Musíme vidieť migráciu ako realitu. Využiť ju ako príležitosť.” Reč o výzvach, dôstojnosti, ľudských právach a príležitostiach adresoval zástupcom svetovej organizácie.

Lajčák ďalej dodal : “Musíme urobiť všetko pre integráciu migrantov a využiť ich ekonomický potenciál”

Tieto Lajčákove výroky sú v úplnom rozpore s tým čo hovorí jeho stranícky kolega a premiér SR Robert Fico, ktorý vyhlásil, že “Islam nemá na Slovensku miesto” . Fico odmieta aj ucelené moslimské komunity a Slovensko oficiálne podalo žalobu proti EU ohľadne migračnych kvót.