Ministerstvo práce aj naďalej presadzuje Istanbulský dohovor

3,561
Kultúra smrti

Ministerstvo chce ratifikovať Istambulský dohovor už v tomto roku

Minister práce sociálnych vecí a rodiny informoval Fórum pre verejné otázky (FVO), že jeho ministerstvo bude trvať na ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu voči ženám a domácemu násiliu a boj proti nemu (tzv. „Istanbulský dohovor“). Chce aby bol ratifikovaný už v tomto roku.

Informáciu zverejnili predsedníčka FVO Mária Guregová a právnik Martin Dilong

FVO je vážne znepokojené týmto postojom ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Bude o ňom informovať všetkých 105 inštitúcií, ktoré spolu s ním koncom roku 2013 požadovali zastavenie ratifikácie Istanbulského dohovoru.

Potláčanie násilia a efektívny boj proti nemu považuje FVO za dôležitú úlohu štátu. Pokiaľ ide o násilie voči ženám, relevantné časti Istanbulského dohovoru sú už aplikované v podmienkach Slovenskej republiky cez zákony, ako aj cez ekonomické nástroje. „Sme však presvedčení, že pod zámienkou tohto legitímneho cieľa – potláčania násilia voči ženám - je presadzovaný aj iný cieľ Dohovoru – presadzovanie určitých prvkov rodovej ideológie,“ uvádzajú predstavitelia FVO. Preto FVO v priebehu roku 2014 zorganizuje niekoľko diskusií po celom Slovensku zameraných na osvetu problematiky ľudských práv.

FVO považuje za potrebné hovoriť aj problematike ľudských práv v širšom kontexte. „O mnohých právach, ktoré sa týkajú mnohých občanov Slovenska sa hovorí málo. Osobitne máme na mysli problematiku práva na prácu, hľadanie a vytváranie pracovných miest, problémy diskriminácie ľudí po 50 roku veku, pomoc pre rodičov, osobitne matky, ktoré sa riadne starajú o svoje deti a ďalšie dôležité otázky, ktoré sa týkajú najmä sociálno–ekonomických práv občanov,“ dodávajú.

FVO tiež podporí podujatia pre verejnosť, ktorých cieľom bude prispieť ku skutočnému chápaniu ľudských práv a vytvoriť viac priestoru pre dialóg a spoluprácu a menej rozdeľovať občanov na Slovensku.