Mimoriadna správa: Príslušníci polície, pravdepodobne z novozriadenej Národnej jednotky boja proti extrémizmu a terorizmu, vyšetrovali uznávaného historika – profesora Ďuricu a hľadali kňaza Jána Košiara

1,100
Kultúra smrti

Kňaza a uznávaného historika, profesora Milana Ďuricu navštívili traja policajti v civile. Do bytu nevstúpili. Do domu ich vpustila domovníčka. Hľadali riaditeľa Ústavu dejín kresťanstva dp. J. Košiara. Policajti zo špeciálnej jednotky následne odišli. Toto počínanie má znaky zastrašovania a psychického teroru, podobne, ako mali návštevy ŠTB u občanov prenasledovaných komunistickým režimom. 

Išlo zrejme o policajtov z novovytvorenej jednotky, ktorí budú pracovať na problematike extrémizmu a terorizmu v takzvanej Národnej jednotke boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorú vo štvrtok predstavil premiér Robert Fico.

Národná jednotka boja proti terorizmu, ktorá spadá pod NAKA, tak začala svoju činnosť šliapnutím vedľa.

Milan Ďurica je historik, známy svojím dnešnému režimu nevyhovujúcim pohľadom na prvý Slovenský štát a na osobu vtedajšieho prezidenta Dr. Jozefa Tisa. V jeho knižnici, vzhľadom na jeho zameranie sa iste nájde dostatok “extrémistickej” literatúry o období druhej svetovej vojny a o Slovenskom štáte. Sám je autorom viacerých kníh, ktoré možno budú označené na základe noviel trestného zákona z dielne Lucie Žitňanskej o boji proti extrémizmu rovnako.

Milan Ďurica bol za svoju vedeckú a kultúrnu činnosť vyznamenaný najvyšším občianskym vyznamenaním Veľkého dôstojníka Radu za zásluhy Talianskej republiky, ktorý prevzal z rúk prezidenta Talianska. Rímska Accademia Teatina per le Scienze ho poctila titulom čestného akademika. Profesor Milan Stanislav Ďurica bol členom mnohých medzinárodných vedeckých asociácií, s ktorými doposiaľ spolupracuje.

Nie je zatiaľ jasné, prečo policajti hľadali kňaza a riaditeľa Ústavu dejín kresťanstva dp. J. Košiara. Niektorí si myslia, že ide o zastrašovanie Katolíckej cirkvi.

O stanovisko sme požiadali aj kňaza Jána Košiara. O návšteve policajtov v civile sa dozvedel z médií. “Viem o tom z médií – z internetu, tak musím počkať na ďalší vývoj. S profesorom Ďuricom spolupracujem vyše 30 rokov. A je to pre mňa veľká česť,” vysvetlil nám dp. Košiar.

K policajnej návšteve profesora Ďuricu sa vyjadril aj Anton Čulen: “Podľa výpovede pani opatrovateľky, bolo na odznakoch označenie „Kriminálna polícia“. Dôvodom tejto návštevy je zrejme vydanie kalendára z príležitosti 70. výročia justičnej vraždy prezidenta SR Dr. Jozefa Tisa. Kňaza Jána Košiara polícia zatiaľ znovu na mieste pobytu nehľadala.”

 

Prípadom sa budeme zaoberať a pokúsime sa získať viac informácií.