"Mikro-nedonosenec" pôvodne nemal prežiť - teraz je z neho 4-ročný nadšenec karate

739
Matej Trančo
Kultúra života

Joshua Rohner, ktorý sa narodil vo svojom 24. týždni a vážil ledva pol kilogramu, bol tak predčasne porodený a malý, že sa neočakávalo že bude žiť. Napriek veľkému úsiliu lekárov jeho dvojička - braček - zomrel.

No v súčasnosti je Joshua zdravý štvorročný chlapec plný energie a miluje karate.

"Je nádherným malým zázrakom s úžasným charakterom," hrdo povedala Joshuova mama Amanda. "Taktiež je z neho aj malý športovec hoci neviem po kom to má pretože ani ja ani manžel nie sme športové typy."

Joshua strávil svoje prvé tri mesiace na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosi nemocnice Netcare Blaauwberg. Amanda sa priznala že jej utrpenie bolo strašné. "Prišli sme o Joshuovo dvojča, no sme neskutočne šťastní že to Joshua prežil. Obrovské zadosťučinenie má na tom odborná starostlivosť ktorá sa mu dostala."

Týždeň medzi 9. a 16. februárom je v Južnej Afrike týždňom povedomia o tehotenstve počas ktorého ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje rodičovskú starostlivosť a lekárske prehliadky.

Takmer 10% narodených detí (viac ako 13 miliónov) je predčasne narodených. Deti narodené v 24. týždni ako Joshua majú len 39 %-nú šancu prežitia. Joshua taktiež porazil predpoklady keďže je zdravý a mocný zatiaľ čo deti narodené v 24. týždni sú invalidné.

Joshuov doktor, neonatológ Dr. Ricky Dippenaar, povedal, že zatiaľ čo mnoho "mikro-nedonosencov" je príliš nezrelých na prežitie, moderná medicína im stále viac a viac dáva šancu na boj o prežitie.

V Spojených Štátoch by mnoho doktorov Amande radilo potrat Joshuu.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.