Mikolášik: Stop núteným potratom v Číne!

1,537
Kultúra života


 
Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) otvoril v Bruseli čínsky prípad odstránenia maternice ženy aj s nenarodeným 9-mesačným bábätkom. Škandál je podľa neho jeden z ďalších, ktorý v "plnej nahote" ukazuje brutalitu čínskej vlády zameranej na politiku jedného dieťaťa. Mikolášik žiada ráznu nápravu. Jej apelom je podľa neho aj rezolúcia proti porušovaniu ľudských práv, ktorej sa dnes venujú poslanci EP.
 
“Tu už nemožno hovoriť o škandále, v tomto hrozivom prípade ľudstvo opúšťa základnú výsadu, ktorá ľudí robí ľuďmi. Vražda bezbranného dieťaťa v tele matky, ktorá ho proti presile a tlaku úradníkov nedokázala obrániť, je vyvrcholením neustáleho arogantného pošliapavania ľudských práv,” povedal Mikolášik a zdôraznil, že “už sa tomu nemôžeme iba prizerať, jednoznačne a okamžite to treba zastaviť”. Poslanec, ktorý je v EP predsedom pracovnej skupiny pre bioetiku, dnes obeť zákroku verejne podporil a spolu s kolegami v parlamente začal podnikať rázne kroky k zlepšeniu situácie.
 
Konkrétnym krokom je rezolúcia EP, ktorá zdôrazňuje, že nútené potraty, potraty zamerané na určité pohlavie a sterilizácie bez súhlasu sú porušením ľudských práv a prejavom špecifickej formy násilia voči ženám a matkám. Text sa opiera o únos mladej ženy v meste Zengija, ktorú čínske orgány uniesli vo vysokom štádiu tehotenstva a prinútili ju k potrateniu 9-mesačného plodu. O prípade informoval informačný portal lifesitenews.com.
 
“Ak chce niekto inému nadiktovať, koľko môže mať detí, zabúda, že rázne prekračuje svoje práva a zahráva sa s ohňom, v ktorom nakoniec môže zhorieť celé ľudstvo,” podčiarkol Mikolášik, ktorý je na Slovensku zakladateľom a prezidentom občianskeho združenia Donum Vitae za ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. “Príbeh čínskej ženy nie je iba problémom Číny, ale nás všetkých. Kto si nectí život ako najväčší a nedotknuteľný dar, ten nepozná jeho hodnotu a prikláňa sa k smrti.”
 
Mikolášik je jedným z trinástich slovenských europoslancov, už štyrikrát bol hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu, pôsobí v ňom od roku 2004. Dlhodobo sa angažuje téme ochrany života od počatia po prirodzenú smrť. Nedávno napríklad podporil vznik významnej európskej iniciatívy na ochranu života.