Mierumilovnú pro-life väzenkyňu prepustili z väzenia

1,806
Kultúra života

Mary Wagnerová, kanadská pro-life väzenkyňa uväznená kvôli svojmu svedomiu, bola v sobotu 25. júla - po siedmich mesiacoch väznenia - z Vanierovho centra pre by Mega Games"> ženy prepustená.

„Samozrejme, že som rada, že som vonku,“ povedala 41-ročná žena pre LifeSiteNews v telefonickom rozhovore, pričom triedila všetky dary a pozdravy od priaznivcov, ktoré jej boli vo väzení odopreté. „Som vďačná za modlitby a za podporu.“

Wagnerová povedala, že má v úmysle navštíviť svojich rodičov v Britskej Kolumbii a napísať otvorený list svojim priaznivcom, ktorým by tak vyjadrila svoje poďakovanie a svoje myšlienky - list podobný tomu, ktorý napísala z väzenia pri príležitosti ottawského Pochodu za život 2015. Tento pochod bol venovaný jej, ako aj jej kanadskej pro-life spoluväzenkyni svedomia, Linde Gibbonsovej. Wagnerovej list, ktorý 14. mája prečítali asi 25 000 ľuďom zhromaždeným na Parliament Hill, zverejnilo LifeSiteNews tu.

Gibbonsová, ktorá kvôli svojmu pouličnému poradenstvu pred potratovými klinkami v Toronte do dnešného dňa strávila vo väzení spolu až 11 rokov, bola z Vanierovho centra prepustená deň po Pochode za život, po siedmich týždňoch vo väzbe. Jej otvorený list pre pro-life priaznivcov nájdete tu.

Wagnerová bola zatknutá 23. decembra 2014 po tom, ako vstúpila do torontskej ženskej kliniky Bloor West Village a pokúšala sa rozdávať ruže a letáky o vývoji plodu a zároveň radiť ženám v čakárni potratovej kliniky.

Sudkyňa ontarijského súdu Mavin Wongová odsúdila Wagnerovú 17. apríla z ujmy a z dvojnásobného porušenia podmienky. Stalo sa tak po jednodňovom procese, počas ktorého Wagnerová z dôvodu solidarity s obeťami potratu ani neprehovorila, ani sa sama nebránila.

Keďže Wagnerová odmietla so súdom spolupracovať a zaobstarať si právnika, Wongová v marci vymenovala Justina Fitzgeralda ako „priateľa súdu“, čiže nezaujatého poradcu súdu, ktorý mal túto pro-life väzenkyňu obhajovať.

Nadine Clarková, pracovníčka tejto potratovej kliniky, svedčial v apríli na súde, že Wagnerová sa snažila hovoriť s jednou z troch žien, ktoré boli v čakárni kliniky. Táto neskôr začala plakať a jej manžel sa rozčúlil. by Mega Games"> Ženy boli presunuté do zadnej miestnosti a bola privolaná polícia. Krátko potom Wagnerovú zatkli, pričom tam nechala ruže a letáky. Podľa Clarkovej potraty potom prebehli podľa plánu.

Wongová vo svojom rozsudku uviedla, že Wagnerová „vyzbrojená červenými ružami a vizitkami ... potajomky vstúpila“ do potratovej kliniky s úmyslom „zasahovať do jej činnosti“, ktorou bolo „vykonávanie legálnych lekárskych postupov“.

Štátny prokurátor Craig Power vtedy uviedol, že prokuratúra žiadala pre Wagnerovú dlhšie väzenie a 5. mája odsúdila Wongová túto pro-life väzenkyňu svedomia až na desať mesiacov odňatia slobody a ďalšie dva roky podmienečného trestu - po tom, čo preskúmala správu vytvorenú pred vynesením rozsudku obsahujúcu jej predchádzajúce obvinenia.

Vzhľadom k tomu, že sa jej od trestu odpočítalo to, čo už si odsedela, bola Wagnerová 25. júla prepustená. Hneď potom sa zúčastnila svätej omše vo farnosti Predrahej Krvi v meste Scarborough, ktorú celebroval arcibiskup Lawrence Saldanha, emeritný arcibiskup diecézy Lahore v Indii. Po nej nasledovala malá recepcia s jej priateľmi a priaznivcami.

Wagnerová pre LifeSiteNews povedala, že sa nemohla ubrániť tomu, že by nemyslela na by Mega Games"> ženy väznené v bezpečnostnom krídle Vanierovho centra, ktoré nemá klimatizáciu; povedala, že sa tam musia počas súčasnej vlny horúčav, ktoré zasiahli Toronto, „dusiť“ aj napriek tomu, že sa tam dá otvoriť okno.

Wagnerová, ktorú prvý raz za pro-life poradenstvo zatkli v roku 2000, a ktorá bola v Ontáriu zatknutá najmenej šesťkrát a strávila asi štyri roky vo väzení, povedala, že dúfa, že ľudia sa „nezamerajú na mňa a moje utrpenie“, ale - ako napísala vo svojom liste pre Pochod za život - namiesto toho sa na „mnoho matiek, ktoré skončia na týchto miestach, kde sú brutálne zabíjané ich deti“.

„Myslime na tieto matky a deti, modlime sa za nich a čo najviac tu buďme pre nich - tak, ako by sme tu boli pre naše vlastné deti, matku, otca, sestru, brata alebo priateľa,“ napísala vtedy Wagnerová. „Sme tými, ktorí ju vyzývajú k tomu, aby urobila to, čo je správne a dobré, aby prijala svoje dieťa a verila, že všetko dobre dopadne? Sme ochotní prinášať obete, aby sme jej ako aj jej dieťaťu pomohli? Budeme tu pre nich?“

Pro-life kresťanov nabádala, aby boli „ľuďmi evanjelia života“ a aby si boli ochotní pripustiť, že sa potrebujú zmeniť. „Napokon, tento boj je zameraný na budovanie toho, čo svätý Ján Pavol II. nazval Civilizáciou života a lásky, a tá sa začína v každom z nás.“

Ľudia sa musia sami seba opýtať: „Hľadám v prvom rade Božie kráľovstvo, v prvom rade Jeho cestu s vierou, že On sa postará o všetko ostatné?“

„Jediné, čo potrebujeme, je počúvať Ježiša, ktorý hovorí: ,Milujte sa navzájom, ako som ja miloval vás ... Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste to urobili...‘,“ napísala.