Mexiko: konferencia o "vyliečení" homosexuality po kampani homosexuálov zrušená

1,846
Kultúra smrti

MEXIKO CITY - Konferencia muža, ktorý sa sám označuje za ex-homosexuála a ponúka terapiu pre ľudí s nechcenou príťažlivosťou k tomu istému pohlaviu, bola zrušená organizátorom kvôli zastrašovaniu a nátlaku zo strany prohomosexuálnych skupín.

V e-maile pre mexické noviny El Norte Richard Cohen, ktorý konferenciu „Ako správne milovať“ organizoval, napísal: „Toto je evidentné popretie ľudského práva na slobodu prejavu a vyjadrovania.“

Povedal aj, že „nedovolí, aby pre niekoľkých, čo sa boja jeho posolstva, boli stopnutí ostatní, ktorí túžia nájsť nádej.“ Dodal, že ak by nenašiel žiadne iné miesto na konferenciu, tak bude „svoju prednášku viesť na ulici.“

Konferencia, ktorú sponzorovalo Mexické centrum pre psychotraumatizmus, sa mala konať 12. februára v meste Monterrey, vo federatívnom štáte Nuevo Leon v Mexiku, na škole Labastida. Škola je katolíckou inštitúciou, ktorú spravujú Dcéry Márie Nepoškvrnenej z Guadalupe.

Organizátori podujatia ponúkli vrátenie peňazí za už zakúpené lístky na podujatie.

„Škola bola traumatizovaná neustálym zastrašovaním, takže moju konferenciu museli zrušiť,“ Cohen uzavrel.

Právnik Fernando Elizondo, konzultant pre Komisiu ľudských práv štátu Nuevo Leon, odštartoval petíciu za zrušenie Cohenovej konferencie na webstranke www.change.org, nazývajúc ju „silne homofóbnou a diskriminačnou.“ Tvrdil, že protirečí poslaniu školy „podporovať potenciál a rast ľudských osôb.“

Gay aktivisti rovnako hrozili organizovaním protestu pred školou počas konferecie a niektorí z nich zavesili pro-gay propagandu na školskú facebookovú stránku.

Keď bolo oficiálne oznámené, že konferencia bola zrušená, pro-homosexuáli zorganizovali podujatie zdarma s názvom „Rovnaká láska: Veda za sexuálnou preferenciou.“ To sa konalo v deň plánovanej Cohenovej konferencie a priamo pred školou.

Cohen, psychoterapeut a školiteľ, je teraz ženatý a má tri deti. Je zakladateľom a emeritným riadeľom Medzinárodnej nadácie uzdravenia a autorom kníh Priznať sa k heterosexualite, Homosexuálne deti a heterosexuálni rodičia Priama diskusia o homosexualite.