Mexické úrady zatkli jedného z top pro-life lídrov ktorý zachránil pred potratom viac ako 150-tisíc bábätok

1,004
Matej Trančo
Kultúra smrti

Po sérii trestných stíhaní - za ktorými stáli pro-potratové skupiny -  trvajúcich viac ako desaťročie bol Jorge Serrano Limón, najpopulárnejší národný pro-life líder, zatknutý na základe obvinení, ktoré sa podobajú na tie, od ktorých už bol v roku 2012 oslobodený.

Serrano bol orgánmi zadržaný 17. februára a teda v posledný deň návštevy pápeža Františka počas ktorej  pápež rozhodne potvrdil právo na život a odmietanie potratu zo strany Katolíckej cirkvi. Serranova kaucia bola stanovená na hodnotu takmer 26 miliónov pesos (okolo 1,37 miliónov dolárov). Po trojdňovej väzbe v preventívnej väznici v Mexico City bol Serrano prepustený na kauciu a zatiaľ len čaká na svoj súd ohľadom obvinení.

Podľa mnohých prakticky identických správ v mexickej tlači bol Serrano zatknutý v súlade s príkazom na  zadržanie, ktorý bol vydaný v októbri 2015 no nebol právoplatný až do stredy minulého týždňa. Bol obvinený zo sprenevery 25,764,539 pesos poskytnutých Národnému pro-life výboru federálnou vládou (Mexika) a jej Sekretariátom zdravotníctva v roku 2003. Zdá sa, že tieto obvinenia súvisia s dlhodobým obvinením voči Serranovi zo strany koalície propotratových skupín, ktoré ho v roku 2004 obvinili zo "sprenevery" 30 miliónov pesos poskytnutých Sekretariátom zdravotníctva pretože tieto peniaze použil spôsobmi, ktoré oni považujú za nevhodné. 

Hoci obvinenia oznámené federálnymi prokurátormi boli nejasné, ultra-liberálny časopis Proceso oznámil, že vládny audit zistil "rôzne nezrovnalosti a závažné chyby v hospodárení s finančnými prostriedkami, ktoré mu federálna vláda zverila za účelom vybavení CAM (Centier pozornosti pre ženy)." Ak je to pravda tak sú tieto obvinenia podobné iným obvineniam z ktorých bol Serrano v roku 2012 očistený kedy bol jeho rozsudok o nákupe vybavenia pre svoje CAM vydaný v záverečnom rozhodnutí odvolacieho súdu.

Serrano sa stal prezidentom Národného pro-life výboru v roku 1988. Odvtedy organizácia zachránila viac ako 150-tisíc životov pred potratom. 

Rozšírená mediálna zaujatosť a klamlivé správy voči Serranovi

Podľa Serrana aktuálny prípad predstavuje už šiesty pokus v ktorom sa ho orgány pokúsili stíhať za zanedbané zaobchádzanie s finančnými prostriedkami, ktoré mu boli poskytnuté v roku 2003 hoci toto bol prvý prípad kedy ho orgány zatkli a nútili stráviť čas vo väzení. Práve toto je fakt na ktorom sa mexické propotratové médiá škodoratostne priživovali vo svojich titulkoch.

Hoci bolo Serranove zatknutie z minulej stredy ohlásené desiatkami mexických médií, jeho prepusteniu z väzby sa už toľko médií ani zďaleka nevenovalo. Presne takto sa to odohralo aj v roku 2012 kedy bol Serranov rozsudok z roku 2009 a následný štvorročný trest odňatia slobody ako aj finančná pokuta úplne vyvrátené odvolaním. Zatiaľ čo rozsudok z roku 2009 bol početne hlásený, jeho vyvrátenieu odvolaním sa nevenovali žiadne z hlavných národných médií. V súčasnom zhrnutí histórie pokusov pokutovať a stíhať Serrana hlavné médiá pokračujú v zakrývaní anulácie jeho predošlého odsúdenia z roku 2012 falošne vyhlasujúc, že bol povinný zaplatiť pokutu ale len nebol uväznený. Zdá sa, že jedinou výnimkou je plátok El Universal, ktorý poskytol oveľa vyrovnanejšie reportáže

Médiá pokračujú v opakovaní obvinení voči Serranovi, ktoré boli už dávno zodpovedané Národným pro-life výborom, no zvlášť škandalózneho tvrdenia, že jeho organizácia využila vládne dotácie aby kúpila "tangá" (spodné prádlo), perá a iné položky o ktorých propotratové organizácie tvrdia, že nie sú odôvodnené v súlade s dotáciou z roku 2003 dodanou od federálnej vlády. Národný pro-life výbor tvrdí, že tieto predmety boli osobnými vecami, ktoré si ženy mohli kúpiť počas svojho pobytu v CAM ktorého účel je pomoc ženám hľadajúcim potrat. Avšak hlavné médiá pokračujú v opakovaní obvinenia aj po dvanástich rokoch bez toho aby poskytli kontext či odpoveď Výboru.

Esteban Arce, televízny komentátor ktorý je hostiteľom dobre sledovaného programu "Morning Express" vyjadril svoje znechutenie nad zaobchádzaním so Serranom o ktorom sa vyjadril, že zachránil tisícky mexických detí pred potratom.

V správe, ktorú 17. februára uverejnil na Twitteri Arce hovorí, že "muž, ktorý zachránil v Mexiku mnoho ľudských životov #jorgeserranolimon bol poslaný do väzenia v priebehu administratívnych záležitostí. A pred tvárou pápeža."

V druhom tweete Arce píše: "@SFP_mx [Sekretariát verejných funkcií] zadržal #jorgeserranolimon za menší administratívny priestupok ... nechutné vzhľadom k tomu že je #provida (pro-life)."

Mexická Family Network (Red Familia), koalícia pro-life a pro-family organizácií, uviedla v tlačovej komuniké, že "sme si vedomí procesu vyšetrovania ktorému je Jorge podrobený zo strany úradov. Avšak to považujeme za jasný útok proti pro-life a pro-family myšlienkam a činnostiam, ktorý nabral na váhe a že Jorge naštval už mnoho ľudí, radikálnych organizácií a vládnych inštitúcií."

"Vyzývame prezidenta republiky, Enrique Peña Nieta, a príslušné úrady aby Jorgemu poskytli súd, ktorý je právne v poriadku a spravodlivý a ktorý je v plnom súlade s ľudskými právami."

 


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.