McDonald’s otvoril novú pobočku pri Námestí sv. Petra vo Vatikáne napriek protestom klerikov a obyvateľov Ríma

784
Kultúra smrti

Reťazec rýchleho občerstvenia (fast food) McDonald’s otvoril novú pobočku už aj vo Vatikáne, napriek protestom miestnych obyvateľov a vatikánskych duchovných.

McDonald’s sa usadil v prenajatom prízemnom priestore budovy nachádzajúcej sa iba niekoľko metrov od Námestia svätého Petra. Svoje služby bude ponúkať v čase od 6.30 hod. do 23.00 hod. sedem dní v týždni s možnosťou Wi-Fi pripojenia.

Otvorenie reštaurácie nazvanej “McVatican” prebehlo v tichosti bez nejakých osláv, hlavne kvôli kritickým hlasom, o čom sa nezmienili ani oficiálne vatikánske noviny L’Osservatore Romano. Podľa novín La Repubblica bude mesačné nájomné vo výške 30 000 eur za 538 metrov štvorcových.

Podľa kritikov nejde len o komerčné narušenie sídla katolíckej Cirkvi. Kardináli sú tiež nespokojní s tým, že sa s nimi nekonzultovalo v tejto záležitosti, o ktorej sa vedelo už v októbri.

Podľa britského The Guardian sa už vtedy obávali, že bude treba zaplatiť náklady za rekonštrukčné práce na prispôsobenie účelu budovy. “Je to kontroverzné, zvrátené rozhodnutie,” vravel vtedy kardinál Elio Sgreccia v rozhovore pre La Repubblica s tým, že “v žiadnom prípade nerešpektuje architektonické tradície jedného z najcharakteristickejších námestí”.

Miestni obyvatelia Ríma otvorene nesúhlasili, aby sa McDonald’s otvoril na Piazza del Duomo či pri Španielskych schodoch. Patrimónium Apoštolskej stolice, ktoré spravuje vatikánske nehnuteľnosti, pre agentúru AAP vyhlásilo, že nerozumie rozruchu okolo toho. McDonald’s sa nevyjadril ku kritike.