Matka zabila invalidnú dcéru keďže "nebo bolo jediným miestom" kde mohla byť šťastná a v bezpečí

692
Matej Trančo
Kultúra smrti

Ignorujúc žiadosti o milosť od ostatných členov rodiny, uvalil súd Illinois Circuit Court matke štvorročný trest väzby za vraždu svojej 28-ročnej invalidnej dcéry spred roka a za pokus o samovraždu.

No Bonnie Liltzová súdu povedala, že tak učinila aby zachránila svoje adoptované dieťa. Nebo bolo "jediným miestom, kde mohla byť šťastná a v bezpečí," opakovane povedala sudcovi súdu Illinois Circuit Court Joelovi Greenblattovi počas nedávneho súdneho procesu.

Liltzovej právny zástupca, Thomas Glasgow, opakovane povedal, že jej dcéra, Courtney, trpela mozgovou obrnou a ťažkými kognitívnymi defektami, ktoré boli spôsobené záchvatom, ktorý sa jej stal v druhom roku života. Mozog Courtney fungoval na úrovni batoľaťa a dokázala povedať iba "Mama", CNN cituje Liltzovej priateľku Gloriu Cheever. Liltzová si dievča adoptovala v piatom roku jej života.

56 ročná Liltzová súdu povedala, že sa obávala že ju zabíja dlhá história zdravotných problémov a bála sa o  budúcnosť svojej dcéry. Vyjadrila sa, že jej po prvýkrát bola diagnostikovaná rakovina vaječníkov keď mala 19 rokov a následne nevážila viac ako 45 kilogramov.

Opakovane súdu hovorila, že v tú noc, v máji 2015, kedy sa rozhodla predávkovať svoju dcéru za účelom zabitia, si v duchu pomyslela: "Ak umieram, čo sa stane s Courtney?" Ďalej uviedla, že v predchádzajúce ráno sa zobudila s ťažkou bolesťou brucha, mala zašpinené šatstvo a posteľ a strašne sa potila a triasla. Povedala, že sa bála, že sa práve uskutočňuje jej gastroenterologická prognóza o zlyhaní čriev a že umiera. 

"A myšlienka na to, že by (Courtney) musela žiť po zvyšok svojho života v nejakej inštitúcii bola viac než som dokázala zvládnuť," Liltzovú citoval Glasgow počas procesu.

"Nepriala by som si nič iné len vrátiť čas a mať príležitosť znovu sa o ňu starať. Vo svojom vnútri cítim bolesť, ktorá sa nedá opísať slovami," povedala Liltzová sudcovi 11. mája pri vypočutí si rozsudku.

V deň neúspešného pokusu o samovraždu a vraždy Liltzová pripravila zmes roztlačených liekov vo vode a pustila ju cez Courtney-nu výživovú tubu a potom si vypila svoj vlastný koktejl liekov spolu s pohárom vína, hovorí CNN s odvolaním sa na prokurátorov. Obe boli nájdené v bezvedomí rodinným príslušníkom a okamžite odvezené do nemocnice, kde sa Liltzová zotavila, no jej dcéra po týždňovej liečbe zomrela. Liltzová taktiež zanechala samovražedný list na rozlúčku v ktorom stálo: "Ona je môj život."

Hoci trestné oznámenie na Liltzovú obsahovalo trest do výšky 14 rokov vo väzení, asistent štátneho zástupcu Michael Gerber navrhol pre Liltzovú trest len 4 roky probácie a psychologického poradenstva vzhľadom na tragickú situáciu, ktorá matku viedla k spáchaniu tohto trestného činu.

Liltzovej matka, otec, sestra, priatelia a ostatní jej blízki žiadali o milosť hovoriac, že Liltzová je ženou, ktorá napriek tomu, že je krehká a slabá kvôli podstúpenej chemoterapie, si adoptovala a milovala ťažko zdravotne postihnuté dieťa.

Glasgow údajne plánuje podať návrh na opätovné zváženie rozhodnutia hovoriac, že bude pokračovať v boji za Liltzovú.