Mark Wahlberg plánuje film o boxerovi, ktorý sa stal kňazom

1,064
Matej Trančo
Kultúra života

Mark Wahlberg je v Hollywoode nezvyčajnou osobnosťou: hrajúca superstar, ktorá hovorí, že "byť katolíkom je najdôležitejším aspektom môjho života", a že nemôže započať deň bez desiatich minút modlenia sa. 

Momentálne sa pripravuje na svoju doterajšiu najkatolíckejšiu rolu: bude hrať otca Stuarta Longa, amerického kňaza a bývalého boxera, ktorý zomrel v roku 2014 vo veku 50 rokov.



Wahlberg v stredu oznámil, že sa dáva dokopy so svojim dlhoročným spolupracovníkom režisérom Davidom O Russellom ohľadom scenáru o živote tohto kňaza.

Otec Long opustil boxerský ring po zranení, ktoré ho prinútilo podstúpiť veľkú rekonštrukčnú operáciu čeľuste.

Následne sa stal manažérom múzea. No potom sa jeho život obrátil hore nohami kvôli nehode na motocykli, pri ktorej takmer zomrel.

Jeho hľadanie pravdy ho doviedlo k cirkvi a následne do semináru. Ale ešte pred jeho vysvätením v roku 2007, otca Longa postihla telesná myozitída, vzácne autoimunitné ochorenie. Značne oslabený a pohybujúc sa pomocou elektrického vozíčka otec Long pokračoval vo svojej kňazskej službe a stal sa (ako hovoria miestne katolícke noviny Angelus) "milovaným kňazom, spovedníkom a priateľom pre nespočet ľudí".

Podľa novín Angelus, otec Long "raz poznamenal, že jeho nemohúcnosť je tou najlepšou vecou aká sa mu kedy stala, pretože mu dovolila zbaviť sa pýchy, ktorú cítil po väčšinu svojho života"

Odpovedajúc vo Facebookovskej Q&A sekcii Wahlberg oznámil: "David O Russell a ja pracujeme na vývoji snímku o otcovi Stu-ovi, ktorý bol úžasným kňazom z mesta Helena v Montane. Bol veľmi tvrdým chlapíkom, ktorý bol kedysi zápasníkom či futbalistom ... kýmkoľvek iným len nie duchovným človekom. No našiel svoje povolanie a rozhodol sa po tom, čo sa zaľúbil do jednej ženy, že sa chce stať kňazom.

"Trpel touto hroznou svalovou degeneratívnou chorobou no aj tak bol vysvätený za kňaza a zomrel, ale nie predtým, ako bol schopný inšpirovať tisíce a tisíce ľudí. Myslím si, že je to úžasný a inšpiratívny príbeh a tak na ňom spolu s Davidom momentálne pracujeme."

Po boku svojej matky a otca, otec Stuart Long ako päťdesiatročný zomrel v skorých ranných hodinách v pondelok, 9. júna 2014 v Big Sky Care Center, kde býval a slúžil od roku 2010.

Pohrebná omša sa konala vo štvrtok, 12. júna v Katedrále Sv. Heleny. Pohreb bol na cintoríne Resurrection Cemetery.

Otec Stu sa narodil v zdravotnom centre Harbor View Medical Center v meste Seattle dňa 26. júla, 1963, manželom Billovi a Kathleen (Kindrick) Longovým.

Kým bol ešte stále batoľaťom sa rodina presťahovala do Heleny, rodného mestečka jeho rodičov. Hory doslova povstávali z dvora rodinného domu na ulici South Main a Stu miloval pripájanie sa k svojim starším súrodencom a ostatným deťom zo susedstva za účelom skúmania všetkých horských trás. Stu začal svoje základné vzdelanie na škole Central School v Helene a absolvoval strednú školu Capital High School v roku 1981. 

Zo Stu-a vyrástol veľký mladý muž hrdý za svoju mocnú postavu, ktorú si vybudoval wrestlingom a hraním futbalu za team Bears (medvedi). Potom sa presťahoval do Carroll College, kde hral futbal za the Saints (svätí) po dobu dvoch rokov a kde si vybudoval vášeň pre box v ktorom následne exceloval. V roku 1985 vyhral v Montane ocenenie Golden Gloves v kategórii ťažká váha a v roku 1986 skončil v tejto súťaži druhý, absolvoval univerzitu Carroll so ziskom titulu v Anglickej literatúre a písaní. Plánovaná kariéra profesionálneho boxera bola potlačená rekonštrukčnou operáciou čeľuste a na návrh svojej matky sa presťahoval do Los Angeles so zámerom dostať sa do filmového priemyslu.

Hoci účinkoval v pár reklamách a dostal niekoľko menších rol, Stu bol nakoniec rozčarovaný z filmového priemyslu, ktorý neskôr označil za "ošúchaný". Odhliadnuc od pracovných pozícií v komediálnych kluboch a baroch, ktoré Stu-ovi platili účty, vzal ponuku pozície v múzeu Norton Simon Museum v Pasadene, kde sa neskôr vypracoval až na manažéra a túto pozíciu si udržal sedem rokov. Šoférujúc jedného večera domov z práce svoju motorku bol Stu zrazený autom a prejdený ďalším. Tento blízky stret so smrťou bol v Stu-ovom živote bodom zlomu, ktorý si vyžiadal objavovanie náboženskej viery a toto následne viedlo k jeho krstu za rímskokatolíka aby si mohol vziať nádhernú mladú ženu, ktorú miloval. Boh mal však iné plány! 

Stu pocítil volanie ku kňazstvu ako bol pokrstený a za účelom zistenia či bolo pravé, opustil v roku 1998 múzeum aby mohol po dobu troch rokov učiť na katolíckej škole v Mission Hills v Kalifornii. Následne slúžil s kapucínmi v New Yorku, kde pracoval v jednych z najchudobnejších susedstiev celého mesta. Mnísi ho poslali na františkánsku univerzitu v Steubenville v Ohiu, kde študoval filozofiu. Po tom, čo tu získal magisterský titul, bol povolaný pre pastoračnú službu obdržiac svoje kňazské nastúpenie pre diecézu Diocese of Helena v seminári Mount Angel Seminary v Oregone. Bol vysväetený za kňaza biskupom Thomasom dňa 14. decembra 2007 v Katedrále Sv. Heleny spoločne so svojim dobrým priateľom otcom Bartom Tollesonom. 

V dobe kým bol účastnikom semináru v Mount Angel Stu podstúpil operáciu za účelom odstránenia tumoru, ktorý mu našli na bedrách a po ktorej začala jeho kedysi mocné telo opúšťať sila. Bola mu diagnostikovaná telesná myozitída, extrémne vzácne autoimunitné ochorenie ktoré napodobňuje symptómy ALS, Lou Gehrigovej choroby, pre ktoré neexistuje liek. V období svojho vysvätenia otec Stu kráčal s pomocou barlí. Jeho prvé priradenie bolo do farnosti Little Flower Parish v Browningu. No po dvoch pádoch bol poslaný do Anacondy, kde mohli byť jeho fyzické problémy lešie zvládnuteľné. Otec Stu zistil, že jeho veľkou láskou je kňazská služba, vysluhovanie sviatostí a poradenstvo svojim ovečkám. Hoci strávil v Anaconde len krátky čas, zanechal tu nezmazateľnú stopu v srdciach miestnej katolíckej komunity.