Marine Le Penová predstavila “Boží plán” pre Francúzsko: Vystúpiť z EÚ, zrušiť euro a obmedziť migráciu

1,666
Kultúra života

Najočakávanejšie voľby roku 2017 sa nezadržateľne blížia. Prezidentské voľby vo Francúzsku sú naplánované 23. apríla – prvé kolo a 7. mája – druhé kolo. Jedna z favoritiek, Marine Le Penová, preto nič nenecháva na poslednú chvíľu a verejnosti predstavila svoj “Boží plán” pozostavajúci zo 144 bodov programu. Medzi hlavné body patrí napríklad vystúpenie Francúzska z Európskej únie, zrušenie eura, zlikvidovanie islamistov a obmedzenie migrácie.

Prečo práve 144 bodov programu? “Pretože Boh stvoril svet za 144 hodín,” povedala Le Penová redaktorovi. Program tejto šéfky Národneho frontu preto dostal prívlastok “Boží plán”. Informoval o tom portál Reflex.

Hlavné heslo Marine Le Penovej “Francúzsko vždy na prvom mieste” sa nie náhodou podobá na predvolebné heslo amerického prezidenta Donalda Trumpa. Minimálne v otázke migrácie sa totiž programy týchto dvoch politikov takmer úplne zhodujú.

Le Penová má preto vo svojom programe body, ktorými chce nariadiť ďalšie obmedzenia pre moslimských imigrantov. Jedným z nich je napríklad rozšírenie zákazu nosenia buriek nielen na školy a verejné budovy ako je tomu v súčasnosti, ale aj na všetky verejné miesta.

Kandidátka na prezidenta Francúzska vo svojom programe predstavila aj riešenia v súvislosti s Európskou úniou. Tá už totiž podľa nej neslúži tomu, kvôli čomu bola pôvodne založená, ale rozširuje naďalej kompetencie do Bruselu. Le Penová chce preto prejednať členstvo Francúzska v EÚ. Veľké nádeje do reformovania Európskej únie nedáva, preto je veľmi reálne referendum o vystúpení z tohto Európskeho spolku.

Le Penová chce taktiež zrušiť súčasnú menu euro a vrátiť sa opäť ku franku. Presadila by tiež nové zákony o migrácii, aby výhody prednostne využívali predovšetkým Francúzi. Napríklad deti ilegálnych imigrantov by stratili právo na bezplatné školy. Počet nových imigrantov by bol obmedzený len na 10 tisíc ročne.

Cudzí štátny príslušník, ktorý sa dopustí zločinu, má byť podľa Le Penovej automaticky deportovaný z krajiny. Nemá totiž “zaberať” miesto vo väzniciach, ktoré sú platené francúzskymi daňovými poplatníkmi.

Marine Le Penová je považovaná za jednu z hlavných favoritov prezidentských volieb. Všetky prieskumy ukazujú, že v prvom kole s prehľadom zvíťazí. V druhom kole to už však nebude mať také jednoduché, keďže sa výber kandidátov zúži na dvoch a štandardní politici s heslom “všetci proti Le Penovej” budú mobilizovať svojich voličov. Prieskumy preto v druhom kole Le Penovej nedávajú veľké šance. To však platilo aj v prípade amerických prezidentských volieb, až sa nakoniec ukázalo, že prieskumy sa veľmi mýlili.

Samuel Gdovin