Maltský biskup kritizuje legislatívu o homosexuálnom zväzku

1,343
Kultúra života

MALTA – Maltský biskup udrel na vládny návrh zákona o manželskom zväzku rovnakých pohlaví a povedal, že jednoducho neexistuje rovnocennosť medzi heterosexuálnym a homosexuálnym vzťahom.

Zatiaľ čo sexuálna aktivita heterosexuálnej dvojice má fundamentálnu úlohu v produkcii budúcich členov spoločnosti, sexuálna aktivita dvojice rovnakého pohlavia nemá žiadnu úlohu v spoločnosti, nakoľko neprodukujú potomkov,“ povedal biskup Charles Scicluna počas rozhovoru s Renom Bugeja v televízii pre program vyšetrovacích správ v maltskej televízii Dissett.

Biskup Scicluna kritizoval nejasnosť termínov použitých v návrhu zákona a povedal, že vláda musí urobiť jasné rozlíšenie medzi civilným zväzkom a manželstvom a mala by jasne predstaviť, čo v skutočnosti navrhuje.

V súčasnosti povinnosti a práva členov v civilnom zväzku sa sotva líšia od tých v manželskom zväzku a v dôsledku toho potrebuje parlament jednoznačne odlíšiť práva vzťahujúce sa k manželstvu a k civilnému zväzku,“ povedal biskup Scicluna Bugejovi.

Biskup tiež odsúdil tajný spôsob, akým bola navrhovaná legislatíva predstavená.

V článku týždenníka Malta Today biskup Scicluna povedal, že jazyk navrhovaného zákona je zavádzajúci v tom, že používa termín ,civilný zväzok', keď samotný návrh zákona tvrdí, že jeho cieľom je urobiť civilný zväzok rovnakého pohlavia a manželstvo rovnými.

Ak vláda chce manželstvá rovnakých pohlaví, mala by to povedať. Rozumiem, že strana vo vláde nesľúbila homosexuálne manželstvá, takže sa necíti, že má na to mandát. Ale ide o niečo, čo by sa malo v parlamente prerokovať: prečo vláda predstavuje homosexuálne manželstvá pod rúškom správnosti?

Biskup uviedol, že ministerka pre sociálny dialóg, ochranu spotrebiteľa a občianskych slobôd Helena Dalli „ sľúbila biely papier a namiesto toho sa rozhodla predniesť návrh zákona zosnovaný ľuďmi z LGBT v zatvorenom obchode, poradnej rady.“

V ostro formulovanom liste pre Sunday Times of Malta, biskup Scicluna naliehal na členov parlamentu, aby rozmýšľali a zapojili sa do diskusie predtým, ako sa o zákone bude hlasovať.

Povedal, že zrovnoprávnenie homosexuálneho zväzku a manželstva je „ nelogické “ a „ zavádzajúce “ „ v skratke, manželstvo je pre rodinu,“ povedal. „ Nie je to len jednoducho spoločensky uznané partnerstvo. Navrhovaný zákon chce toto všetko ignorovať v mene údajnej rovnosti párov rovnakých pohlaví a heterosexuálnych párov.“

S odkazom na kresťanské pravidlo, že všetci ľudia, vrátane homosexuálov, si zaslúžia, aby sa s nimi zaobchádzalo s dôstojnosťou, biskup Scicluna napísal, že „táto údajná rovnosť je  evidentná, keď hovoríme o ľudskej dôstojnosti a práve na slobodu od nespravodlivej diskriminácie. Neobstojí test logiky, keď ide o otvorenosť voči daru rodičovstva.“

„Toto je základný rozdiel medzi manželstvom a ďalšími inými ľudskými partnerstvami: schopnosť stať sa jedným telom vo vzájomnom vyjadrení lásky a prirodzená otvorenosť pre dar rodičovstva,“ uzavrel biskup Scicluna.