Malta chce schváliť adopcie homosexuálom, 80% obyvateľstva je proti

1,684
Kultúra života

VALLETA -  prieskum vykonaný pre Katolícku cirkev na Malte ukazuje, že 80% maltského obyvateľstva je proti ustanoveniu možnosti adopcie v zákone o registrovaných partnerstvách, o ktorom sa v súčasnosti rokuje v národnom parlamente.

Pomocný biskup Charles Scicluna povedal pre Times of Malta, že politici sú pri prerokúvaní zákona, ktorý by umožnil homosexuálom, ktorí vstupujú do registrovaných partnerstiev aj právo adopcie, povinní brať tieto dáta do úvahy.

Prieskum, ktorý mal 500 respondentov, bol vykonaný v októbri nezávislou poradenskou firmou Misco a minulý týždeň bol prezentovaný biskupom v miestnej televízii. Z osôb vo vekovej skupine 18-24 rokov bola mierna väčšina 53,5% proti adopciám homosexuálnych párov, ale proti bolo 81% ľudí vo veku 25 až 64 a 92% ľudí nad 65 rokov.

Opozičná strana už skôr vyzvala na odstránenie odkazov na adopcie homosexuálnych párov. „Sme presvedčení, že právne predpisy týkajúce sa adopcie by nemali byť zahrnuté do tohto návrhu zákona. V skutočnosti neexistujú žiadne ustanovenia o adopcii ani v samotnom zákone o manželstve. Vhodné miesto, kde by to malo byť určené, je zákon o adopciách,“ povedal Dr. Chris Said, tieňový minister pre spravodlivosť, dialóg a rodinu.

Biskup Scicluna bol otvorene proti tomuto zákonu a počas stretnutia 12. decembra povzbudený pápežom Františkom proti nemu bojoval. Vo svojej vianočnej homílii hovoril biskup Scicluna o právach detí a naliehal na Maltu aby „nezničila rodinu založenú na trvalom pute medzi jedným mužom a jednou ženou.“ Takisto, v rozhovore pre taliansky denník Avvenire biskup povedal, že „hlasovať v prospech zákona, ktorý tak veľmi škodí spoločnému dobru, je vážne nemorálne,“ ako to uviedla vo svojom dokumente v roku 2003 Kongregácia pre náuku viery  ,úvahy o návrhoch na právne uznanie zväzkov medzi homosexuálnymi osobami'.

Maltský premiér Joseph Muscat sľúbil zaviesť registrované partnerstvá predtým, ako vyhral všeobecné voľby v marci 2013, ale právo na adopcie pre homosexuálne páry nebolo uvedené vo volebnom manifeste strany. Návrh zákona s klauzulou o adopciách bol predložený parlamentu v septembri minulého roka.

Odvtedy zástancovia argumentujú tým, že podľa súčasného zákona si mohli osoby v homosexuálnych vzťahoch adoptovať dieťa tak, že podali žiadosť o adopciu ako osamelí rodičia.

Napriek tomu, že väčšina obyvateľstva nesúhlasí s adopciami homosexuálov, táto téma vyvoláva tvrdú krížovú paľbu názorov. Naproti tomu, aj vláda, aj opozícia sú toho názoru, že malý ostrov v Stredozemnom mori by mal prijať zákon o registrovaných partnerstvách, legalizujúci registrované partnerstvá medzi pármi rovnakého pohlavia. Diskusia v parlamente bude pokračovať.