Malta ako prvá krajina v Európe zakázala liečiť homosexualitu

807
Kultúra smrti

Malá ostrovná krajina v Stredozemnom mori, Malta, má nelichotivé prvenstvo vrámci Európy. Tamojšia liberálno-socialistická vláda totiž schválila kontroverzný zákon, ktorým zakazuje akékoľvek terapie vykonávané na homosexuáloch, ktoré by mali zmeniť ich sexuálnu orientáciu. Homosexuáli sa už teda so svojej psychickej choroby nebudú môcť na Malte liečiť.

Na základe novej legislatívy bude každý, koho súd usvedčí z pokusu o zmenu, potlačenie alebo elimináciu sexuálnej orientácie, rodovej identity či rodového prejavu, čeliť pokute až do výšky  10 000 eur, alebo môže dokonca skončiť vo väzení. Informoval o tom The Guardian.

V tomto stredomorskom ostrovnom štáte sa od momentu, keď sa k moci dostala socialistická vláda, začali diať nevídané veci. Malta, ktorá je čo do obyvateľstva jednou z najkonzervatívnejších krajín, a kde miestne ženy feministkám tvrdili, že sa nechcú rozvádzať (počas kampaní na legalizáciu rozvodov), bola po roku 2013 dvakrát za sebou vymenovaná za krajinu, ktorá najlepšie rešpektuje “práva” lezieb, gayov, bisexuálov, trans a intersexuálnych ľudí, teda aspoň podľa záujmovej skupiny ILGA-Europe, ktorá vyhlásila toto ocenenie.

Nový maltský zákon okrem už spomínaného zákazu liečby homosexuálov taktiež znižuje vek, v ktorom je možné požiadať o zmenu pohlavia, zo súčasných 18 na 16 rokov. Podľa tohto zákona si už aj deti bez povolenia svojich rodičov môžu vybrať či chcú byť ženou, alebo mužom.

Niektorí maltskí psychológovia, psychiatri, rodinní terapeuti a poradcovia toto rozhodnutie maltskej vlády uvítali s nadšením a v spoločnom vyhlásení nazvali liečenie homosexuálov ako “nehumánnu prax”. Títo pseudoodborníci taktiež vyhlásili, že sú veľmi hrdí na to, že boli neoddeliteľnou súčasťou prípravy tohto zákona.

 

Na túto kontroverznú tému sú však rôzne názory. Mnohí skúsení psychológovia a psychiatri musia nad maltským zákonom len nechápavo krútiť hlavou. Homosexualita bola totiž vyškrtnutá zo zoznamu chorôb len obyčajným hlasovaním, nie vedeckými dôkazmi. Je teda nehumánne zabraňovať homosexuálom, aby sa dobrovoľne mohli vyliečiť zo svojej psychickej choroby.