Majitelia pekárne, ktorí odmietli napísať na tortu “Podporujem gay manželstvá” dostali pokutu

1,430
Kultúra smrti

Diskriminácia na základe sexuálnej orientácie
 
V prípade majiteľov pekárne, kresťanov, ktorí odmietli upiecť tortu so sloganom podporujúcim manželstvo osôb rovnakého pohlavia, súd Severného Írska rozhodol, že došlo k diskriminácii. Informáciu zverejnila Russia Today.
Rodinný podnik Ashers Backing Company, ktorú vlastní kresťanská rodina v Severnom Írsku, bola súdom uznaná za vinnú z diskriminácie. Majitelia po tom, čo odmietli upiecť tortu pre aktivistu za práva homosexuálov Garetha Leeho, so sloganom podporujúcim manželstvá homosexuálov, budú musieť zaplatiť pokutu.
 
Lee žiadal od pekárne tortu s nápisom “Podporujem gay manželstvo”, ktorú chcel na súkromnú akciu pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii.
 
Pekáreň najprv objednávku torty prijala, ale o dva dni neskôr Leeho kontaktovali, že objednávku rušia a peniaze mu vrátili späť.
 
 
Obmedzenia pri prejave viery
 
Belfastský súd nariadil zaplatiť náhradu škody vo výške 500 libier (takmer 693 eur). Svoje rozhodnutie odôvodnil tvrdením, že rodinný podnik je vinný z diskriminácie Leeho na základe jeho sexuálnej orientácie.
 
Aktivista za práva homosexuálov súdu uviedol, že odmietnutie jeho objednávky v ňom vyvolalo pocity “bezcennosti” a toho, že je “podradnejším človekom”.
 
Vo svojom rozsudku okresná sudkyňa Isobel Brownlieová uviedla nasledovné: „Je to priama diskriminácia a neexistuje na ňu žiadne ospravedlnenie.“
 
Tvrdila tiež, že majitelia pekárne síce majú právo na náboženskú vieru, avšak existuje isté obmedzenie pri jej prejave. Varovala, že náboženské presvedčenie nemôže diktovať pravidlá zákonom.
 
Generálny manažér pekárne Daniel McArthur uviedol, že z rozsudku sú veľmi sklamaní.
 
Od začiatku sme tvrdili, že náš problém spočíval v nápise na torte, nie v zákazníkovi. Nepoznali sme sexuálnu orientáciu pána Leeho, a tá nebola podstatná. Vždy radi obslúžime všetkých našim zákazníkov, ktorí prídu do našich predajní,“ zverejnila Russia Today vyjadrenie McArthura.
 
Z rozhodnutia súdu podľa McArthura teda vyplýva, že všetci majitelia podnikov budú musieť ochotne podporovať akékoľvek kauzy a kampane, bez ohľadu na to, do akej miery s nimi súhlasia.