Majú lekárske práva stáť nad právom rodičov?: Život malého Josepha zachránil prevoz do Michiganskej nemocnice

1,400
Kultúra života

Londýn, Ontario, 17. február, 2011 (LifeSiteNews.com) - Ročný Joseph Maraachli  z Windsoru v Ontariu, ktorého život mal byť ukončený v pondelok o desiatej hodine ráno proti vôli rodičov. Nakoniec však nezomrie v deň, keď obyvatelia Ontaria oslavujú Deň rodiny. Rýchly zásah pro-life a proti-eutanáziových skupín vyústil do zmeny v právnom zámere, ktorá viedla aspoň k dočasnému zastaveniu odobratia dýchacieho prístroja diaťaťu.

Alex Schandenberg, hlava Koalície na prevenciu eutanázie, informoval nedeľný večerník LifeSiteNews, že prebiehajú rokovania o prevoze Josepha do nemocnice v Michigane.

V rozhodnutí, ktoré prišlo dnes, sa Londýnske zdravotné vedecké centrum vyjadrilo, že obdržalo požiadavku od Michiganskej nemocnice "posúdiť zdravotné informácie bábätka Josepha Maraachliho," týkajúce sa prípustnosti a  vhodnosti potenciálneho pacientovho premiestnenia.  

"Teraz sa sústredíme na prácu s rodinou v pláne starostlivosti o pacienta a chceme pokračovať  v zaopatrení, dôstojnej starostlivosti a pohodlí dieťatka Josepha," píše sa v rozhodnutí.

Plánovaná bohoslužba na podporu malého Josepha a Maraachliho rodiny sa pravidelne opakuje o deviatej hodine ráno pred Viktóriinou nemocnicou vo Wellingtone a komisariátom v Londýne v Ontariu. 

Minulý týždeň ontarijský Vrchný súd zamietol odvolanie Josephových rodičov priniesť dieťa domov, kde môže dožiť v kruhu svojej rodiny. ,,V pondelok o desiatej hodine ráno chcú ukončiť život môjho dieťaťa," povedal Moe Marched, Josephov otec, krátko po rozhodnutí. "Tu neexistuje žiadna ľudskosť. Už nie je žiadna šanca. Skúšal som pre neho urobiť všetko. Už žiadne odvolania, nič."

Joseph bol prijatý do Viktóriinej nemocnice v Londýne v Ontariu v októbri, kde mu diagnostikovali niekoľko neurologických porúch. Doktori mu dali šancu na vyliečenie. Moe a jeho manželka Sana sa pýtali doktorov na vykonanie tracheotómie, po ktorej by si mohli zobrať Josepha domov, no lekári to odmietli s vysvetlením, že postup je príliš riskantný. 

Maraachliho dcéra zomrela na podobné komplikácie pred ôsmimi rokmi, ale v jej prípade doktori tracheotómiu vykonali a dieťa bolo prevezené domov. Josephovi rodičia chcú to isté pre chlapčeka.

V januári však Rada pre schválenie a splnomocnenie v Ontáriu súhlasila s nemocnicou a stanovila dátum pre zastavenie Josephovho dýchacieho prístroja. Rodina preto hneď podala sťažnosť na Vrchný súd. Ten súhlasil so stanoviskom nemocnice s vysvetlením, že Joseph je v stálom vegetatívnom stave bez reflexov mozgového kmeňa.  Členovia Josephovej rodiny však tvrdili, že chlapček reagoval na podnety.   

V rannej nedeľnej tlači Kampaň koalície pre život poznamenala, že ,,malý Joseph by bol zavraždený na Deň rodiny." 

,,Nerozumiem tomu. Majú teraz lekárske práva tromfnúť tie rodičovské?" pýta sa ich Hughes, prezident národnej Kampane koalícia pre život. ,,A čo právo dieťaťa zomrieť v láskavom náručí svojich rodičov doma? Toto pohoršujúce odignorovanie rodičovských práv je skutočne znepokojujúce."

Kampaň na podporu rodičov Josepha Maraachliho nájdete aj na sociálnej sieti Facebook.

Kontaktné informácie

Bonnie Adamson
President and CEO, London Health Sciences Centre
800 Commissioners Road East
London, Ontario Canada N6A 5W9
Phone: 519-685-8462
E-mail: bonnie.adamson@lhsc.on.ca

Dalton McGuinty, Premier
Legislative Building
Queen’s Park
Toronto ON M7A 1A1
Fax: (416) 325-3745
E-mail: Use this form.

Tim Hudak, Opposition Leader
The Ontario PC Party
19 Duncan Street
Suite 401
Toronto, ON M5H 3H1
Phone: 416-861-0020
Toll-free: 1-800-903-6453
Fax: 416-861-9593
Email: tim.hudakco@pc.ola.org