Maďarská vláda: Sorosovu univerzitu nezatvoríme, ak dôjde k dohode s USA

390
Kultúra života

Maďarská vláda nezatvorí žiadnu univerzitu, ani Stredoeurópsku univerzitu (CEU) Georgea Sorosa, vyhlásil dnes podľa agentúry MTI kabinet premiéra Viktora Orbána

“Maďarská vláda by chcela, aby všetky univerzity fungovali na základe rovnakých právnych noriem, pričom novela maďarského vysokoškolského zákona neznamená, že CEU bude zatvorená,” píše sa vo vyhlásení rezortu ľudských zdrojov.

Cieľom novely podľa maďarskej vlády je, aby v prípade, že niektorá univerzita chce udeľovať mimoeurópske diplomy, tak to bude môcť robiť iba na základe medzinárodnej medzivládnej dohody ratifikovanej maďarským parlamentom.

Ak sa maďarská vláda dohodne s vládou Spojených štátov, potom CEU môže nerušene ďalej pokračovať, zdôrazňuje rezort ľudských zdrojov, ktorý poznamenáva, že maďarská vláda deklarovala snahu rokovať o tejto otázke.

“Štátny tajomník uvedeného ministerstva zodpovedný za vzdelávanie László Palkovics dnes odcestoval do Bruselu, aby informoval Európsku komisiu o obsahu novely vysokoškolského zákona, pretože, žiaľ, mnohí bruselskí politici sa nechali ovplyvniť informáciami, ktoré pochádzajú od organizácií financovaných zo zahraničia,” uvádza dokument rezortu ľudských zdrojov.

Séria budapeštianskych demonštrácií proti uvedenej novele zákona, ktorá sa začala pred týždňom a pokračovala v noci nadnes po tom, čo novelu podpísal prezident János Áder, bude pokračovať v stredu, odkázali účastníci nočného spontánneho protestu.

Novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku, Áder podpísal aj napriek ostrým protestom doma i v zahraničí.