Maďarsko zakladá úrad na pomoc prenasledovaným kresťanom

1,035
Jakub Betinský
Kultúra života

Maďarská vláda zriadila nový úrad zameraný na pomoc prenasledovaným kresťanom, ktorý sa má zaoberať ako prenasledovaným kresťanom na Blízkom východe, tak i menej viditeľným formám diskriminácie, ktorej niektorí kresťania v Európe čelia.

 

Zoltan Balog, maďarský minister ľudských zdrojov, vysvetlil vznik tohto nového úradu. Jeho ministerstvo má na starosti dohľad nad novo zriadeným podsekretariátom, ktorý sa bude venovať prenasledovaným kresťanom. 

 

“Kresťanstvo sa dnes stáva najviac prenasledovaným náboženstvom, keďže z piatich zabitých z náboženských dôvodov sú štyria kresťania,” povedal Balog pre CNA. “V 81 krajínách po celom svete sú prenasledovaní kresťania a 200 miliónov kresťanov žije v oblastiach, kde sú diskriminovaní. Milióny životov kresťanov sú ohrozené stúpencami radikálnych náboženských ideológií.”

 

Toto je dôvod, prečo si maďarská vláda myslí, že zriadenie tohto špecializovaného vládneho úradu je “maximálne dôležité”, aby pomohol prenasledovaným kresťanom, zvýšil medzinárodné povedomie o ich “neudržateľnej situácii” a koordinoval humanitárne zásahy.

 

Presná misia tohto nového úradu ešte nebola špecifikovaná. I keď jeho zameranie je primárne humanitárne, taktiež bude skúmať súčasný stav kresťanstva v Európe.

 

“Náš záujem nesmeruje k Blízkemu východu, ale k formám diskriminácie a prenasledovania kresťanov po celom svete,” povedal Balog. “Je preto očakávateľné, že budeme pozorne sledovať i menej viditeľné formy prenasledovania v rámci európskych hraníc.”

 

Správa z novembra 2014, ktorú vydala medzinárodná pastorálna charita ‘Aid to the Church in Need’, informuje o “znepokojujúcich” a “zhoršujúcich sa” podmienkach v Spojenom kráľovstve, Nemecku, Francúzku a Holandsku. Tieto hrozby prichádzajú hlavne od radikálnych feministiek a LGBT aktivistov, ktorí sú zameraní na to, aby donútili kresťanov zúčastňovať sa potratov a tiež na umlčanie kresťanov v otázkach sexuálnej morálky. Niektoré politické opatrenie ovplyvnili schopnosť kresťanov vychovávať svoje deti vo viere. Súčasne je zaznamenaný zvýšený počet útokov na miestach kresťanského uctievania v niektorých európskych krajinách.

 

Maďarská vláda je prvou, ktorá zriaďuje špeciálny rezort vlády venovaný prenasledovaniu kresťanov. Nový rezort má rozpočet 3 milióny eur. Dohliadať má naň Tamás Török, ktorý bol iba do nedávna maďarským zástupcom veľvyslanca v Taliansku. 

 

Rozhodnutie o zriadení tohto rezortu prišlo po tom, ako sa maďarský premiér Viktor Orbán spolu s Balogom zúčastnil na každoročnom stretnutí katolíckych zákonodarcov vo talianskom Frascati. Táto skupina bola založená kardinálom Christophom Schoenbornom v roku 2015 vo Viedni.

 

Orbán a Balog, prvý laický protestant a druhý kalvínsky pastor, boli jedinými nekatolíckymi členmi tejto skupiny, ktorých pápež František prijal na súkromnej audiencii.

 

Balog povedal, že on a Orbán sa koncom augusta v Ríme stretli s kresťanskými lídrami z Blízkeho východu. 

 

Medzi účastníkmi tohto stretnutia boli syriacký patriarcha Ignatius Joseph III Younan z Antiochie, maronitský patriarcha Bechara Boutros Rai z Antiochie, melkitský arcibiskup Jean-Clément Jeanbart z Aleppa, patriarcha Ignatius Aphrem II zo syriackej ortodoxnej cirkvi a biskup Anba Gabriel z koptickej ortodoxnej cirkvi.

 

“Hlavnou témou tohto stretnutia bolo prenasledovanie kresťanov, keďže kresťania žijúci v regióne Blízkeho východu sú najohrozenejšími na svete,” povedal Balog. “Viktor Orbán počas stretnutia vyhlásil, že Maďarsko bude konať proti prenasledovaniu kresťanov a je pripravené podporiť tieto komunity, ktorých existencia je ohrozená.

 

“Na tomto mieste sme sa rozhodli, že musí existovať efektívne fungujúci zástupný štátny sekretariát s vládnou autorizáciou, ktorý bude bojovať proti každej forme prenasledovania kresťanov.”

 

Balog povedal, že Maďarsko “nebolo nečinné” vo svojich vyhláseniach na medzinárodných fórach proti súčasným prenasledovaniam kresťanov. Krajina pomáha kresťanským komunitám na Blízkom východe “najlepšie ako vie” morálne i finančne, aby zotrvali vo svojej domovine.”

 

Balog vymenoval niekoľko iniciatív maďarskej vlády s cieľom pomoci prenasledovaným kresťanom. Prostredníctvom Konferencie maďarských katolíckych biskupov bolo alokovaných viac ako 300 tisíc eur na podporu študentov na Blízkom východe a na výstavbu škôl v Erbile. Tieto prostriedky zo strany vlády pomáhajú ročne financovať vzdelanie približne 400 utečeneckých detí na Blízkom východe. Tieto prostriedky, spolu s tými od Katolíckej cirkvi, pokrývajú každoročné náklady na vzdelanie pre deti z takmer 740 rodín, ktoré patria ku kresťanom alebo k inej prenasledovanej náboženskej alebo etnickej menšine žijúcej v utečeneckých táboroch v Jordánsku, severnom Iraku a Libanone.

 

Dodal, že vláda “urobí všetko, čo je v jej silách, aby zlepšila okolnosti, v ktorých žijú kresťania v regióne Blízkeho východu.”

 

“Zriadenie tohto nového vládneho úradu, ktorého podstatou je zaoberať sa týmito otázkami, je ďalším prejavom nášho odhodlania riešiť tento problém.”

 

Balog tiež povedal, že toto nové zameranie pomôže kontrolovať veľké imigračné vlny z Blízkeho východu do Európy.

 

“Cítime, že zlepšenie situácie v nepokojných krajinách môže umožniť, aby mohli prenasledované menšiny zostať doma alebo blízko domova.”