Maďarič: Reality show idiotizujú spoločnosť

2,795
Kultúra života

Ministra pobúrila vulgárnosť vo vysielaní. Programy nad 15 rokov chce až večer.
 
BRATISLAVA. Sedem relácií z dnešného denného programu by televízia Markíza nemohla odvysielať, podobne by dopadla aj televízia Joj.
 
Minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru je pobúrený vulgárnosťou v televíziách a chce, aby mohli vysielať programy pre divákov starších ako pätnásť rokov až po ôsmej večer.
 
Minister s návrhom prišiel potom, ako videl reality šou Farmár hľadá ženu na Joj. „Dopozeral som ju celú a nevychádzal som z úžasu. S takou mierou vulgárnosti a totálnej degradácie človeka som sa ešte v najsledovanejšom čase  nestretol.“ Kritizoval aj Markízu.
Chválil naopak nového šéfa RTVS Václava Miku, ktorý žiada vyššie koncesionárske poplatky. Maďarič ocenil, že najskôr sľubuje lepší program.
„Sprísnenie by bolo európskym unikátom,“ povedal hovorca Joj Jozef Gogola.
 
Pokuty súkromným televíziám
 
Pokutu päťtisíc eur za nerešpektovanie ľudskej dôstojnosti v správach a začiatok konania z rovnakého dôvodu v Extrémnych rodinách pre Jojku. Osemtisíctristo eur pokuta za čachre so skrytou reklamou pre Markízu. Takto v utorok trestala Rada pre vysielanie a retransmisiu najväčšie domáce súkromné televízie.
Minister kultúry Marek Maďarič sa rozhodol konať. „Vysielatelia vedú vojnu proti základnej ľudskej slušnosti a dôstojnosti a používajú čoraz silnejšie zbrane,“ povedal Maďarič.
 
Relácie na Markíze podľa neho nezaostávajú. Vyhláškou chce preto posunúť vysielanie programov nevhodných pre deti do pätnásť rokov až za ôsmu hodinu večer.
"Ja nezatracujem reality show, ja hovorím to, že mám pocit, že sa prekročila hranica a chcem počuť aj názor iných ľudí. Ak si to nemyslia, ak prevládne vo verejnosti názor, že to je tá cesta a toto je to, čo chceme vidieť, ja to akceptujem," doplnil Maďarič. Osobne je však presvedčený, že médiá sa dopúšťajú "idiotizácie" dnešnej spoločnosti.
 
Televíziám by skomplikoval život. Cez deň vysielajú viaceré americké seriály či aj vlastné programy, ktoré sú vhodné až od pätnástich rokov. Museli by ich presunúť na neskôr.
 
Odborníci navyše upozorňujú, že zmenu nemôže minister urobiť len vyhláškou, ale zákonom. Ten už teraz upravuje, že programy prístupné od osemnásť rokov  možno vysielať až po desiatej večer.
 
Minister kultúry až teraz prvýkrát v živote uvidel v televízore, čím sa jeho národ kultúrne vyžíva už nejaký ten rok, píše Juraj Javorský
 
Minister otvoril debatu
 
„Surový šprint za ziskom, ktorý predvádzajú niektoré televízie, prekročil rámec slušného,“ súhlasí s ministrom Miloš Mistrík, predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu. Rada sa podľa neho nariadenia už dožadovala.
Maďarič hovorí, že skôr ako o pritvrdzovanie zákonov má záujem o verejnú diskusiu o kvalite programu. Vyzval na to intelektuálov a ľudí z kultúry.
 
„Markíza si rozhodne stojí za svojou programovou ponukou, ktorá je podľa prieskumov v súlade s diváckym dopytom,“ reagovala Oľga Dúbravská, hovorkyňa Markízy.
Podobne ako televízia Joj aj Markíza upozorňuje na zahraničné televízie, ktoré vysielajú aj u nás a na ktoré nijaká domáca regulácia neplatí.
 
Joj ešte dodáva, že nové obmedzenia by mohli skôr ohroziť investície do domácej tvorby.
 
Mika vyťahuje koncesie
 
„Kritiku považujeme za neopodstatnenú. Markíza vysiela absolútne v súlade s legislatívou,“ dodala Dúbravská. Maďaričovi odkázala, že by sa mal viac zaujímať o peniaze, ktoré tečú do verejnoprávnej RTVS. Joj zasa hovorí, že sa nechce zapojiť do debaty o ospravedlnení zvyšovania koncesionárskych poplatkov.
 
Nový šéf RTVS Václav Mika   dlhšie hovorí, že by chcel zvýšiť koncesie na šesť eur mesačne. Maďarič popiera, že by jeho apel na televízie s tým súvisel a že by chcel zvýhodniť RTVS. „Prvýkrát počúvam, že sa generálny riaditeľ snaží dať nejakú ponuku,“ chválil Maďarič Miku za to, že so žiadosťou o viac peňazí aj núka lepší program. Poplatky sa aj podľa ministra musia zvýšiť, no termín nepovedal.
 
 
JOJ: Zmena pravidiel znevýhodní slovenské televízie
 
Podľa TV JOJ sa ministerstvo pokúša ospravedlniť plánované zvyšovanie koncesionárskych poplatkov za RTVS.
BRATISLAVA. Zákaz vysielania programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20.00 h znevýhodní slovenské televízie na mediálnom trhu.
 
Na margo zámeru vytvoriť novú časovú oponu to dnes v písomnom stanovisku uviedla súkromná televízia Joj, ktorej program bol jedným z dôvodov, prečo rezort kultúry túto právnu úpravu zvažuje.
 
"Pozornosť ministerstva by sme radi upriamili napríklad na presah zahraničných, najmä jazykovo zrozumiteľných českých staníc na Slovensko, ktoré nepodliehajú žiadnej regulácii. Navrhované sprísnenie legislatívy by bolo európskym unikátom a neobmedzilo by vysielateľov zo zahraničia, ale opäť iba znevýhodnilo domáce televízie," uviedol hovorca súkromného vysielateľa Jozef Gogola.
 
Televízia zároveň odmietla kritiku ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), podľa ktorého sa v jej vysielaní objavujú vulgárnosti a kultúrna degradácia. Podľa Gogolu sa rezort touto formou pokúša ospravedlniť plánované zvyšovanie takzvaných koncesionárskych poplatkov za RTVS.
 
"Investícia do slovenských seriálov za posledné roky presiahla viac ako 35 miliónov eur. Akékoľvek nové legislatívne obmedzenia by investície do domácej tvorby ohrozili," doplnil Gogola na margo kritiky adresovanej TV Joj.