Môžete si naplánovať exoticky krásne a inteligentné deti

1,916
Kultúra smrti

Američanom sa páčia exotické veci bez ohľadu na cenu, akú za ne zaplatia. Napríklad Národný park Everglades na Floride je domovom rôznych druhov cudzokrajných zvierat ako krokodíl nílsky, anakonda veľká a známy pytón barmský, ktorý sa tu vyskytuje v počte až desať tisíc kusov. Ľudská márnomyseľnosť a potreba vlastniť exotiku má negatívny dopad na plazy a biotopy, je však oveľa závažnejšie, ak pod pojmom exotický tovar máme na mysli ľudí.

Už slová "nílsky" a "barmský" naznačujú, že žiadny z týchto druhov nepochádza z Floridy alebo dokonca z amerického kontinentu. Ich prítomnosť v Národnom parku Everglades a škody, ktoré týmto spôsobujú zraniteľnému ekosystému, je výsledkom túžby ľudí po exotických domácich zvieratách, ktoré si pozrú a odhodia.

Na webovej stránke Craigslist sa nedávno objavil inzerát s upútavkou "Hľadá sa darkyňa vajíčka pochádzajúca z východnej Indie/ južnej Ázie, odmena 50 000 dolárov." Inzerát zahŕňal približnú fotku darkyne, ktorú mal inzerent na mysli. Išlo o nádhernú ženu ázijského pôvodu, ktorej sa zvykne dariť na súťažiach krásy Miss World a Miss Universe.

Tvorcovia inzerátu, predstavujúci sa ako zástupcovia uznávanej kliniky pre darovanie vajíčok a náhradné materstvo v Južnej Kalifornii, nekládli však dôraz len na zovňajšok.

Okrem atraktívneho a exotického pôvodu z južnej Indie musí byť darkyňa aj inteligentná. V teste potrebnom na prijatie na vysokú školu v Spojených Štátoch musí dosiahnuť úroveň 3,5 GPA a 2150 bodov v teste SAT, a teda mala by 97-percentnú úspešnosť.

Inými slovami, takáto darkyňa je zo štatistického hľadiska veľmi vzácna. Výnimočnosť jej neprinesie len peniaze, ale umožní jej "obdarovať druhých jedným z najkrajších darov".

Zaujímavé, že doteraz sa dary dávali zadarmo.

Spomínaný inzerát nie je nič nové. V roku 1999 inzeráty v novinách elitných univerzít ponúkali 50 000 USD ženám s "atletickou" postavou, ktoré mali 178 cm a v teste SAT dosiahli 1400 bodov. Niet divu, že inzeráty ponúkajúce peniaze absolventkám Ivy League, spolku najprestížnejších športových univerzít v USA, sa často objavovali v novinách.

To však nemení fakt, že nielenže hovoríme o kupovaní nového života, ale aj o jeho naprogramovaní do najvyššej možnej miery.

Naša kultúra už našla odpoveď na morálnu otázku, či je správne pristupovať k našim deťom ako k tovaru vyrobenému presne na objednávku. Ako som nedávno uviedol v kresťanskom internetovom denníku BreakPoint, úprava génov pomocou metódy CRISPR nám umožňuje zaobstarať si deti podľa našich predstáv radšej priamo z továrne. Načo sa teda uspokojiť s tým, čo máme k dispozícií?

Túžba po exoticky vyzerajúcich deťoch sa je podobná motivácii kúpiť si exotické domáce zvieratá. Naša západná spoločnosť sa správa ako konzument s neodmysliteľným právom na získanie akéhokoľvek tovaru na globálnom trhu.

Konzumný spôsob života sa už netýka len nákupných centier a nákupu cez Amazon.com. V dnešnej dobe zahŕňa počatie, pôrod, výber a výchovu dieťaťa. Ste zaneprázdnený alebo zažívate príliš veľa stresu, aby ste vynosili dieťa po dobu deviatich mesiacov? Zožeňte si náhradníčku, najlepšie z "východnej alebo južnej Ázie", ktorá to urobí za vás.

Chcete, aby vaša rodičovská investícia do detí nevyšla na zmar? Kúpte si vajíčka od atraktívnej a úspešnej ženy.

Sem vedie naša posadnutosť slobodným výberom a nezávislosťou. Deti sa stávajú produktom, po ktorom túžime a ktorého sa dokonca zbavíme, ak nespĺňa naše požiadavky.

Takáto kultúra nakoniec plní močiare nechcenými pytónmi a krokodílmi, čo je v porovnaní s naprogramovaním si vlastných detí len slabá káva.

Aby ste lepšie pochopili toto zlo, pozrite si dokument s názvom “Eggsploitation” [Zneužívanie vajíčok, pozn. prekl.] z Centra pre bioetiku a kultúru.