Má byť Sedembolestnej presne 15. septembra?

2,355
Kultúra života

 
Právnik Martin Dilong tvrdí, že sviatok Sedembolestnej Panny Márie je súčasťou medzinárodného záväzku a nemožno ho presúvať.
 
BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico sa podľa medzinárodného právnika Martina Dilonga zo zahraničného oddelenia KDH mýli, keď si myslí, že presunutím sviatku z 15. septembra na najbližšiu nedeľu ponúkol právne čisté riešenie. 
 
Ako povedal Dilong v pondelok pre agentúru SITA, nie je možné jednostranne, alebo dokonca účelovo vykladať Základnú zmluvu so Svätou Stolicou, pokiaľ ide o ktorýkoľvek sviatok, ktorý sa Slovenská republika zaviazala rešpektovať ako deň pracovného pokoja podľa Základnej zmluvy. 
 
„V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Ústava SR potvrdzuje prednosť medzinárodných zmlúv, ktoré Slovensko ratifikovalo pred našimi zákonmi. Prekvapuje ma, že premiér prehliada tento fakt,“ povedal Dilong.
 
Článok 9 Základnej zmluvy podľa Dilonga jasne stanovuje, že Slovenská republika bude rešpektovať ako deň pracovného pokoja 15. september, slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska. „Ide o medzinárodný záväzok Slovenskej republiky. Zmluva používa slovo, že Slovenská republika bude rešpektovať,“ upozornil. 
 
Podľa neho si treba uvedomiť fakt, že pokiaľ ide o naše medzinárodné záväzky, postup je presne daný Základnou zmluvou a všeobecnými zvyklosťami medzinárodného práva. 
 
„Ak chcel premiér presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie, mal najskôr diplomatickou, neverejnou cestou kontaktovať Svätú Stolicu. Slušnosť by si žiadala dostatočne dopredu informovať o tomto kroku aj predsedu Konferencie biskupov Slovenska. Miesto toho premiér informoval verejnosť, že chce presunúť sviatok Sedembolestnej Panny Márie na nedeľu,“ zdôraznil Dilong. 
 
Podľa neho totiž článok 23 Základnej zmluvy o tomto hovorí veľmi presne: „Sporné otázky týkajúce sa výkladu alebo vykonávania tejto zmluvy budú zmluvné strany riešiť diplomatickou cestou“.