Luxembursko schválilo zákon o homosexuálnom „manželstve“ pomerom 56:4

1,513
Kultúra smrti

LUXEMBURSKO - Pri stredajšom hlasovaní sa pomerom 56:4 stalo Luxemburské veľkovojvodstvo jedenástym členským štátom Európskej únie a sedemnástou krajinou na svete, ktorá vytvorila právny zákon pre homosexuálne manželstvo“. Ten vstúpi do platnosti v roku 2015 a zahŕňa tiež právo partnerov rovnakého pohlavia na adopciu detí.

S týmto zákonom nehádžeme cez palubu všetky hodnoty našej spoločnosti,“ povedala vo vyhlásení Viviane Loschetter, poslankyňa Zelených.„Urobili sme len to, že sme dali rovnaké práva homosexuálnym osobám. Len formálne uznávame formu vzťahu, ktorý vždy existoval.“

Tento malý národ EÚ, kde sa 87 % občanov označuje za katolíkov, dekriminalizoval homosexuálne činy v roku 1794, keď bol ešte pod francúzskou jurisdikciou a právne uznal „partnerstvá“ rovnakého pohlavia v roku 2004.

Traja zo štyroch poslancov, ktorí hlasovali proti návrhu zákona boli príslušníkmi Alternatívnej demokratickej reformnej strany (ADR). Táto strana reprezentuje sociálnych konzervatívcov a malú antifederalistickú základňu voličov v krajine, ktorá je skeptická voči Európskej Únii.

Gaston Gibéryen, Fernand Kartheiser a Roy Reding tvoria celý výbor strany. Ako piata najväčšia politická strana vo vojvodstve odmieta ADR eutanáziu a asistovanú samovraždu ako aj kampaň proti rôznym pokusom rozšíriť právomoci EÚ nad národnú ústavu.

Vytvorením zákona o homosexuálnom „manželstve“ sa Luxembursko pripojilo k Argentíne, Belgicku, Brazílii, Kanade, Dánsku, Francúzsku, Islandu, Holandsku, Novému Zélandu, Nórsku, Portugalsku, Španielsku, Juhoafrickej Republike, Švédsku, vo Veľkej Británii – k Anglicku a Walesu, Uruguaju, ako aj k rôznym jurisdikciám v Mexiku a v USA.

Írska republika prijala zákon uznávajúci civilné zväzky rovnakého pohlavia v roku 2010 a očakáva v roku 2015 referendum na zmenu ústavy tak, aby povoľovala „homosexuálne manželstvo“. Malta uznala zväzky osôb rovnakého pohlavia v apríli. Island, ktorý pozastavil svoju žiadosť o vstup do EÚ, má homosexuálne manželstvo“ od roku 2010 a už od roku 2006 povoľuje adopciu, náhradné materstvo a IVF pre partnerov rovnakého pohlavia.

Švajčiarsko, ktoré tiež nie je členom EÚ, má registrované partnerstvo osôb rovnakého pohlavia od roku 2007 a návrh zákona, ktorým by sa zaviedlo „manželstvo“ rovnakého pohlavia bol predložený v decembri 2013. Novozvolený premiér Talianska, Matteo Renzi, oznámil, že jeho vláda predloží návrh zákona o civilných zväzkoch partnerov rovnakého pohlavia na prerokovanie v septembri.

Mapa európskej akceptácie partnerstiev rovnakého pohlavia v rôznych právnych formách môže byť teraz takmer dokonale rozdelená medzi Východ a Západ so všetkými predtým katolíckymi krajinami juhozápadnej Európy a skôr protestantskými krajinami severnej Európy, vrátane celej Škandinávie, ktorá vytvorila „manželstvo“ rovnakého pohlavia alebo civilné partnerstvo. Mnoho východoeurópskych krajín však so zväzkami osôb rovnakého pohlavia bojovalo. Medzi ne patrí Bielorusko, Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Moldavsko, Čierna Hora, Poľsko, Srbsko, Slovensko a Ukrajina. Všetky tieto zadefinovali manželstvo vo svojich ústavách ako spoločenstvo jedine medzi mužom a ženou.