Lila Rose čelí na CNN prezidentke organizácie NARAL

1,593
Kultúra života

Prezidentka organizácie Live Action [americká pro-life organizácia, pozn. prekl.], Lila Rose, vystupovala v programe CNN s názvom Crossfire [Krížová paľba], spolu s prezidentkou organizácie NARAL [americká pro-choice organizácia, pozn. prekl.] Ilyse Hogue, témou bola otázka znásilnenia a potratu. Zatiaľ čo Lila Rose samozrejme uznala všetku hrôzu a poníženie pri znásilnení, zároveň bystro ozrejmila, že potrat len pridáva ďalšie násilie, k už aj tak násilnému skutku, a že potrat nezmaže zo ženy znásilnenie.

Keď však došlo na osvetľovanie vývoja dieťaťa - konkrétne, že srdiečko začína biť už v treťom týždni vývoja plodu - hostiteľka relácie Sally Kohnová okamžite zasiahla, hovoriac, že „tomuto sa teraz nebudú venovať.“ O čom sa Kohnová bála, že jej diváci budú počuť? O vlastnej ľudskej prirodzenosti nenarodených?

Nech je znásilnenie akokoľvek strašné, zabitie nenarodeného dieťaťa, osoby s bijúcim srdcom, nie je riešenie problému. To, že sa niekto stal obeťou násilného trestného činu mu nedáva právo páchať ďalšie násilie voči inej osobe.

Zaujímavé bolo, že Ilyse Hogueová sa rozhodla vyrukovať s argumentom morálneho relativizmu, tvrdiac, že naše právo na náboženskú slobodu znamená, že „vy si môžete vybrať čo by bolo pre vás správne v danej situácii, a ja vám do toho nemôžem hovoriť, a vy mi nemôžete hovoriť do toho čo by som mala urobiť ja.“ Bohužiaľ, ten výrok, je bezohľadná lož. My predsa žijeme pod vládou zákonov. Zlodej áut možno má pocit, že má právo ukradnúť auto, lebo v jeho situácii, on naozaj to auto potrebuje. Ale krádež auta stále ostáva zločinom. A najhorším zločinom je vražda.

Každá osoba, ktorá sa rozhodne vziať život druhému cíti, že za daných okolností je to správna vec, ale my nedovoľujeme nikomu zabíjať iných ľudí len preto, že dotyčný má pocit, že tak je to správne. Náboženská sloboda sa nerovná morálnemu relativizmu. Všetci máme právo robiť čokoľvek čo chceme, ale tieto práva končia tam, kde začínajú práva niekoho iného. Pani Hogueová je buď neschopná toto pochopiť alebo to nechce pripustiť.

Samozrejme, pre ľudí ako Ilyse Hogueová, potrat je nejakým druhom špeciálneho super-mega-práva, ktoré je omnoho dôležitejšie ako akékoľvek iné biedne malé právo, ktoré máme - dokonca je dôležitejšie ako právo na život.